Проф. Никола Владов: Няма доверие към лекарите

Необходима ни е национална трансплантационна база и няколко центъра, където да се извършват операциите, категоричен е началникът на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА

443
Проф. Никола Владов
Проф. Никола Владов

Цари недоверие към българските лекари и това е огромен проблем. Може би и те имат известна вина за изграждането на това недоверие, заяви пред бтв проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА и лекар на 2016 година. По думите му роля за отворилата се пропаст между пациентите и техните доктори имат нагласите в обществото, несъвършената нормативна база и самата система.

Проф. Владов коментира случая с малкия Байрям, който трябваше да замине за бъбречна трансплантация в Германия, но беше спрян от здравните власти у нас с мотива, че и тук може да бъде опериран. Под въздействието на обществения натиск все пак беше пуснат, а директорът на фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ подаде оставка. „Мисля, че има достатъчно подготвени медици, щом един консилиум от 12 лекари преценява, че такава операция може да бъде направена в България, не мисля, че това трябва да бъде пренебрегнато”, посочи той. Според него у нас трябва да има урегулирана национална трансплантационна база и да има трансплантационни центрове, където да се извършват операциите.

Около 500 медици напускат България всяка година, като това не са само новозавършили, има и лекари специалисти, алармира още проф. Никола Владов. По думите му, специализантите у нас получават мизерни заплати, които не кореспондират с инвестициите, които са направили в себе си. Не получават и добро отношение.

Според проф. Владов трябва да бъде приета нова наредба за специализацията, която ще е в полза на младите лекари. С настоящата даже намирането на работно място създава трудности. „Ние обаче трябва и да ги подготвим, да им кажем, че работното време свършва, когато свърши работата. Те трябва да бъдат мотивирани в себе си, че ще искат да станат хирурзи, изисква се много себеотрицание, много лишения, много жертви”, каза още началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

СПОДЕЛИ