Семерджиев няма да праща лекари в училищата

Правилникът, по който работи Фондът за лечение на деца, е неадекватен и не може Общественият съвет да командва директора, убеден е здравният министър

417
Семерджиев
д-р Илко Семерджиев

Министерство на здравеопазването не може насила да върне лекарите в училище, обяви служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев по повод инцидента в училище в Бояна, при който загина момиче на 11 години.

„Не може да въдворите някого някъде. Обикновено в училище има здрави деца, един лекар се деквалифицира там, стои и дава медицински бележки. Ето защо, като видяхме, че няма желаещи лекари да работят там, решихме, че фелдшери и сестри ще бъдат приети добре и ще могат да оказват известна медицинска помощ. Където има 800 деца, сестрите са на пълен работен ден“, заяви д-р Семерджиев пред bTV.

Според него МЗ няма вина за забавянето на отпътуването на 9-годишния Байрям за трансплантация в Германия. „Няма как да направим нещо по незаконосъобразен начин“, отсече той. Според д-р Семерджиев правилникът, по който работи Фондът за лечение на деца, е неадекватен и се обяви за промени в него. Така той потвърди слуховете, че от здравното министерство обмислят да закрият фонда в сегашния му вид и да предложат да се превърне в комисия, по подобие на тази за лечение на възрастни в чужбина. „Общественият съвет е консултативен орган, но по правилник му е дадена неправомерно голяма възможност да взема решения. На практика това задължава директора да се подчинява на решенията на ОС, докато всъщност той е този, който трябва да следи и административната част, и медицинската част да бъдат екзактни“, категоричен е д-р Семерджиев.

Министърът отрече да е проява на реваншизъм смяната на директори на болници, които той направи. Защити решенията си с многото дългове на лечебните заведения. „Заварвам над половин милиард лева болнични дългове, над 190 млн. лв. от тях са просрочени, значи трябваше да се въведе някакъв ред“, коментира той.

За предшественика си Петър Москов той каза, че прави разлика между личността му и действията му на министър. „Нямам нищо лично против Петър Москов, а е против решенията му. Те бяха лоши и на това отговорих с развързване на възли, като например пръстовият отпечатък и ваксините“, уточни служебният министър. Макар че възелът за пръстовите отпечатъци беше оставен за разплитане от ВАС, който на 16 март трябва да излезе с окончателно решение дали новата система за идентификация в болниците е законна, а ваксини нито има поръчани, още по-малко доставени.

СПОДЕЛИ