Напрежение в „Пирогов“ след директорската рокада

Шефът на детската травматология д-р Атанас Кацаров написа гневно писмо до проф. Балтов и го обвини в участие в схеми за злоупотреба

750
Д-р Атанас Кацаров
Д-р Атанас Кацаров с малките Сиана и Светлозара, които спаси като им постави "растящи ребра"

Седмица след като служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев уволни директора на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов и на негово място назначи проф. Асен Балтов, в спешния институт напрежението расте. Голяма част от лекарите готвят бойкот на новия шеф, други подават молби за напускане.

В гневно писмо, публикувано във фейсбук, завеждащият на Клиниката по детска травматология д-р Атанас Кацаров, обяви че напуска болницата. Д-р Кацаров обвинява проф. Балтов в участие в схеми за злоупотреба, уговорени конкурси, както и в липсата на диплома по здравен мениджмънт, за което Скенер.нюз пръв съобщи. Д-р Кацаров алармира, че единственото отделение в страната по детска травмотология ще бъде закрито заради за неопределено време заради „козметичен ремонт“, а 150 деца със животозастрашаващи състояния няма да има къде да бъдат оперирани.

Ето и цялото писмо на д-р Атанас Кацаров

Г-н Балтов,

Обръщам се към Вас, в качеството ви на номиниран за Директор на „Пирогов“, за да Ви кажа, че ще приложа това писмо към заявлението ми за напускане утре. Реших да сложа край на 25 годишното ми пребиваване в „Пирогов“ по ред причини, повечето свързани с Вас, а именно:

Парите за ремонта и апаратурата на „детска клиника“ (2 милиона и 900 хиляди лева) са издействани от Съвета на директорите на „Пирогов“, на който бях зам.-председател, и са отпуснати от Министерство на здравеопазването. Планът за ремонта беше, да се започне едната половина на сградата и когато се завърши да се преместят детските хирургии в новоремонтираната половина. След това да се завърши останалата част. Ремонтът на Клиника по детска ортопедия и травматология трябваше да е освежителен, тъй като просто няма какво толкова основно да се ремонтира, камо ли да се премества. Когато ми беше представена план-сметка за 70 хиляди лева за освежителен ремонт и смяна на телефонни кабели, аз естествено отказах да приема, защото не участвам в схеми.

Вие още не сте официално Директор, но не само нарочно променяте плана, а и силово разхвърляте клиниката ни на 5 различни места, отдалечени максимално едно от друго. Смея да твърдя, че подобно безумие е изключително опасно за здравето на малките ни пациенти, нарушава работата ни до пълно безсилие да я вършим и то, когато идва пролетно-летния сезон, който за детската травматология е най-натоварен. По това време на годината през кабинета преминават над 7000 пострадали деца.

Защо Вие и Вашите приятели не съобразихте, че имаме планирани операции, в т.ч. на животозастрашаващи състояния. Спомнете си малката Мерал, която живее благодарение на операциите, които й правим и трябва да й правим с проф. Дребов. Или на Светлозара, която беше разигравана 9 месеца от Фонда за лечение на деца и беше оперирана от мен, малко преди да се случи най-лошото; или на малката Сиана, която е прекрасно малко момиченце и живее като всички деца, след нашите хирургични намеси. Да изброявам ли още? Над 150 са децата, които трябва да бъдат оперирани до края на годината. Моля, Вие да обясните на техните родители как точно ще ги лекувате и колко е важно да усвоите едни пари от един ремонт. И какво значи да закриете единствената клиника по детска травматология в България? Или може би защото сте поели едни ангажименти към Вашите благодетели, които трябва да изпълните? Ангажимент да закриете Клиника по детска ортопедия и травматология.

Ангажимент, като този да изгоните преди 2 години проф. Кастелов. Нали помните как накарахте Мишко Рашков да разбие вратата на кабинета му и да изхвърли вещите му за да е по-пълно унижението му. Така правеха учениците на „учителя“ Емил Таков. Това е традиция при Вас.

Г-н Балтов, познавам Ви откакто бяхме заедно специализанти през 1998 г. Помните ли как ме гонехте по коридора да ме питате дали ще участвам в нагласения за Вас конкурс, на който така и не ме допуснаха (защото „учителя“ Ви Емил Таков, беше Директор тогава), за да не би случайно да го спечеля.

Цяла България разбра, че назначението Ви е политическо, а не целесъобразно (каквито са доста в последно време) и, че нямате необходимия ценз да управлявате болница. Та Вие дори не умеете да управлявате автомобил.

За сметка на това умеете да рушите. Няма нещо, до което се докоснахте Вие и Вашите приятели да не разрушите. Известни сте с това, че цял живот не сте направили нищо за другите, освен за себе си. Сега ли смятате да го направите? Вие сам сте ми казвали, че не искате да правите нищо, за да не Ви свързват с това (вече бивше) ръководство. Това ли се нарича колективно мислене или приемственост? Или мислите за болницата, в която за две години станахте професор?

Желанието Ви да сте най-отгоре е огромно. То не отговаря на образованието и квалификацията Ви. За сметка на това имате сериозни връзки. За 2 години от „фуражка“ Ви направиха професор, председател на Научния съвет на „Пирогов“ – професор с диплома по медицина от държавни изпит 3.80, а сега и Директор на „Пирогов“. Да не споменавам, че сте и в Управителния съвет на Столична колегия на лекарския съюз. Вие сте търсач на трофеи, не сте боец. Ако бяхте, щяхте да останете в най-тежките години за „Пирогов“, а не да бягате с поредния си ментор към друга болница (проф. Балтов за няколко години работи във ВМА под ръководството на доц. Андрей Йотов, който е съпруг на вицепрезидента Илияна Йотова и който вече работи в „Софиямед“). Той така и не Ви направи доцент, въпреки че го прибирахте всяка вечер, по едни причини.

Мисля, че е време да се извините на хората , които подведохте, в т.ч. и на вашият благодетел г-н Герджиков. Преди 10 месеца именно него накарахте да напише някакво мъгляво юридическо становище, въз основа на което, принудихте Научния съвет на болницата да смени правилника, за да не мога да стана доцент. Да, този същият, който е временен премиер в момента. Човекът, който ходатайстваше пред министъра още тогава, от Александровска болница да Ви „подарят“ един рентгенов апарат. Така и не Ви го дадоха, но ако помните аз направих реверанс към Вас и Вашите приятели и се отказах от рентгеновия апарат, който трябваше да закупим от събрани в отделна сметка пари, за да го получите вие.

А знаете ли на мен какво ми костваше да създам основите на модерна клиника, която Вие и приятелите Ви, а и техните приятели, съсипвахте нарочно и удобно в последните 5 години? Как се намират млади лекари, медицински сестри и дори санитари? Знаете ли как се привличат да работят хора за „без пари“, защото знам , че Вие може да ги гоните перфектно. Клиника по детска ортопедия и травматология от губеща стана печеливша. От стара стана модерна. И през цялото време работим „въпреки“, а не „с подкрепата на“. Как се намира модерна апаратура във време, в което никой не дава пари за нищо?

Вие много добре помните на какво бяхме подложени по време на ремонта на детска операционна – 2 години мъка и работа в нечовешки условия с огромен стрес. Някои от хората се отказаха и напуснаха. Тогава Вие и Вашите приятели, по най-бруталния начин ни принудихте да плащаме наем за някаква конюшня, която наричахте „операционна зала“ – опасна за здравето на персонала и пациентите. И това изтърпяхме, г-н Балтов. Защото за мен „Пирогов“ е кауза, а за вас – източник на доходи за околосветските Ви пътешествия.

Вие и Вашите приятели не търпите чуждо мнение. Правите си каквото си поискате, за да извлечете максимална изгода. Непрекъснато газите закона. Провеждате конкурси без елементарни правила, налагате се над всички. Вие сте над закона. Вие създавате несигурност.

Сега ще Ви направят директор с три курса по „здравен мениджмънт“, на които сте „присъствали“ през 2000 г. без да има оценки, дата или изпити по тях. В случай, че не знаете, сега сме 2017 г. и „Здравен мениджмънт“ се учи 3 семестъра във висше учебно заведение, държат се изпити по всеки предмет, след което се оценява защитена дипломна работа. Какво стана с плановете Ви да се местите в голяма частна болница преди 2 месеца? Само „истински“ Пироговец може да постъпи така…

Днес е „Прошка“, г-н Балтов. Аз съм християнин. Мога да Ви простя всичко, но това, че за 2 дни, Вие и Вашите приятели, унищожихте единствената клиника по детска травматология в България, с 50-годишна история, няма да Ви простя никога!

Д-р Атанас Кацаров, Пироговец завинаги

СПОДЕЛИ