Лекари и каса се разбраха как ще ни лекуват тази година

БЛС ще подпише НРД 2017, спешните медици недоволни, ще трябва да заместват джипитата през нощта

436
направления

Лекари и каса се разбраха как и срещу колко пари ще ни лекуват през тази година. „Ще подпишем Националния рамков договор“, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев след Събора на съсловната организация. На него 219 делегати са гласували „за” приемане на НРД 2017, 34 са били против, а 9 са се въздържали.

Рамковият договор предвижда за болнична помощ до края на годината НЗОК да похарчи 1,613 млрд. лева, като лечебните заведения ще разполагат с тримесечни бюджети, което би трябвало да им даде възможност да работят без лимити. За първична извънболнична помощ са предвидени 200 млн. лв., а за специализирани дейности – 219 млн. лв.

За болниците касата е обещала още месечно да се отделят по 136 млн. лв. до края на март, а от април до декември по 133,2 млн. лева. Средствата може и да се увеличат, ако има надсъбрани вноски. Промяна в цените на пътеките няма да има, а пръстовият отпечатък ще бъде отменен. Младите доктори пък вече ще могат да получават пари от фонда, докато специализират.

В своя декларация обаче Асоциацията на работещите в Спешна помощ възрази срещу легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и Бърза помощ. „Абсурдно е вече две десетилетия да се заявява от здравното министрество и касата, че първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) осигурява 24-часово обслужване на пациентите си 365 дни. Вариантът ние да осигуряваме тази помощ в извънработния график на джипитата ни превръща от спешни медици в заместници на личните лекари и води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо нас“, пише в декларацията, изпратена до медиите.

От Асоциацията отбелязват, че МЗ или НЗОК не са обсъждали с тях тази възможност, а сключените до момента договори доказват, че те са в ущърб на пациентите в животозастрашаващи и потенциално животозастрашаващи спешни състояния. Те са в разрез и с Наредба 12 от 30 декември 2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина“ и с Кодекса на труда, защото оказването на медицинска помощ по договор с ПИМП е извън трудовите им задължения.

От Асоциацията предлагат преговарящите страни по Националния рамков договор да преразгледат вариантите за осигуряване на медицинска помощ, извън работния график на общопрактикуващите лекари. Те настояват чл. 142(1) да конкретизира вариантите за осигуряване на медицинското обслужване на пациенти извън работния график на ПИМП, като бъде изключен вариантът това да става чрез договори със структури на спешна извънболнична и болнична медицинска помощ.

СПОДЕЛИ