Дълговете на болниците удариха 508 млн. лева

Най-много са общите задължения на пловдивската „Св. Георги“, с най-много просрочия пък е старозагорската „Проф. д-р Ст. Киркович”

427
болниците

Дълговете на болниците минаха половин милиард лева и към 31 декември 2016 г. достигат 508 млн. лева. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. Ведомството е поискало от държавните и общински лечебни заведения детайлна информация за натрупаните дългове и просрочията по тях. Инициирани са срещи с ръководствата и акционерите в болниците с цел в кратки срокове да бъдат обсъдени мерки за преодоляване на проблема и ограничаване на дълговете, обясни Гайдов.

„Основната ни задача е да намерим варианти за оптимизиране на медицинските дейности, анализ на разходите, засилване на контрола и реализиране на целеви инвестиции. В същото време целта е да се гарантира достъпът и качествено здравеопазване за хората.  Анализът дотук показва, че някои от болничните заведения имат пропуски в управлението и това налага вземането на решения за някои промени с цел оптимизиране разходването на публичен финансов ресурс за здравеопазване”, посочи зам.-министърът, с което потвърди слуховете, че ще има масова смяна на болнични директори.

Над 417 млн. лева са дълговете на държавните клиники и над 91 млн. лева – на общинските. Тук не са отчетени дълговете на ведомствените болници. Само за последното тримесечие на миналата година дълговете са нараснали с 8,57%, което е близо 33 млн. лева.

На първо място по общи задължения от държавните болници е пловдивската „Свети Георги“, следвана от  МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” – Стара Загора, „Пирогов”, Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания в София, МБАЛ Пловдив, МБАЛ Бургас, СБАЛ по Онкология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Голям дял от общите дългове се пада на просрочените задължения. Над 21 млн. просрочия има МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” – Стара Загора. На второ място с 18,39 млн. лева е СБАЛХЗ, а на трета позиция с 16,43 млн. лева – УМБАЛ „Александровска”. „Пирогов“ има просрочия на стойност  14,02 млн. лева, а МБАЛ Бургас – над 12 млн. лева.

При болниците с общинско участие най-голяма задлъжнялост имат лечебните заведения в София град – над 11,5 млн. лева, област Силистра – където болниците в Тутракан и Дулово са с дългове от 8,1 млн. лева, област Пловдив – 7,84 млн. лева, област Велико Търново – с над 6,7 млн. лева, област Благоевград – над 5,9 млн. лева.

СПОДЕЛИ