Експерт: Хранителните добавки само правят урината ви скъпа

За здрав човек няма абсолютно никакъв смисъл да гълта мултивитамини и хомеопатини илачи, категорични са австралийски медици

919
витамини

За здрав човек няма абсолютно никакъв смисъл да пие хранителни добавки и мултивитамини. От тях има полза, когато са установени конкретни дефицити и дисбаланс в организма, но всички останали хора, които ги приемат „за здраве“, дават пари напразно и ефектът може да се види само в урината им – тя става по-скъпа. Това казва Майкъл Ганън, председателят на Австралийската асоциация на медиците, цитиран в „Гардиън“.

Според официалните данни за Австралия, седем от десет души пият витамини и добавки, но медицинската асоциация подема кампания да ги отучи от този навик, защото е безсмислено. Позовават се на многобройни проучвания по въпроса, никое от които не успява да даде ясно доказателство, че приемът на природни добавки и витамини поддържа здравето.

„Единственото, от което се нуждаете, е добър хранителен режим, а витамините, които пиете, излизат бързо и отиват директно в канала“, обяснява Ганън. Точно на това уточнение обаче разчитат австралийските фармацевти и производители на хранителни добавки. Те рекламират продуктите си за случаите, когато човек не поддържа здравословен режим на хранене, и твърдят, че повечето хора са в тази категория. Фармацевтичната асоциация цитира проучване, според което повече от половината австралийци не приемат достатъчно плодове и зеленчуци, за да си набавят нужните витамини.

Спорът между медиците и фармацевтите се заформи заради подготвяна реформа в австралийското здравеопазване. Властите планират да създадат класификация на продуктите в алтернативната медицина, включително на хранителните добавки и хомеопатичните илачи, като ги подредят по научно и експериментално доказана безопасност и ефикасност. Това може да елиминира немалка част от пазара и да спести значителна сума на австралийците, смятат здравните експерти.

Припомняме, в САЩ също предстоят законови промени, според които на опаковката на тези продукти ще трябва задължително да пише, че това не са лекарства и че техният ефект и безопасност не са доказани. Преди дни и руските медици и здравни власти обявиха война на хомеопатията, наричайки я псевдонаука.

СПОДЕЛИ