Откриха биомаркер за рак на панкреаса

Ранната диагностика за един от най-смъртоносните тумори изглежда все по-възможна, твърдят учени от Аризона

2268
рак на панкреаса

Ракът на панкреаса е толкова смъртоносен най-вече защото е трудно да се открие навреме, за да бъде ефективно лечението. Едва 1 % от хората с тази диагноза преживяват над 5 години. Според публикация в  Nature Biomedical Engineering  учени от Университета в Аризона насочват търсенето на  определен вид протеин в т. нар. извънклетъчни везикули – малки мехурчета от материал, отделян от повечето живи клетки. Протеинът, маркиран като EphA2, се счита за биомаркер на рак поради неговата роля в растежа на тумора на панкреаса, сочи проучването. Така тези извънклетъчни везикули стават активни „сигнализатори“, доколкото и когато ракът прогресира и се разпространява. Търсейки EphA2 в тези отделяни от клетките мехурчета, изследователите са успели да използват кръвни проби, за да различат пациенти с рак на панкреаса, пациенти с панкреатит и здрави.

Според изследователя Тони Ху от Университета в Аризона наличието на биомаркер, способен да открие ранен стадий на рак на панкреаса, е от решаващо значение за отстраняване на раковите тъкани от панкреаса преди разпространението на болестта. „Наистина е трудно да се улови ранен диагностичен сигнал, когато не са налице симптоми, казва Ху. „Това не е като рак на гърдата, при който може да почувствате болка и бързо да проверите за аномалия“, добавя ученият.

Според проучването новият метод за откриване на рак на панкреаса може да се внедри също и за проследяване на лечението и поносимостта на пациентите. Откритието не се ограничава и просто с ранното диагностициране на пациентите с рак на панкреаса. Изследването заключава, че  протеинът EphA2, доколкото отсъства при здравите клетки, би бил с потенциал да сигнализира присъствието не само на панкреатични тумори, но и в ранните етапи на други видове рак – например рак на дебелото черво.

 

СПОДЕЛИ