През телефона проверяваме за вредни лъчения

Най-после направиха регистри на диабетиците и на пациентите с редки болести

578
вредни лъчения

Къде има вредни лъчения вече ще може да проверяваме през джиесема. Това ще стане възможно със създаването на регистър на електромагнитни полета, който в момента се изгражда от  Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Част от данните ще са публично достъпни и ще са нанесени на електронна карта на населеното място, което означава, че може да се проверят през  приложението Google maps. Така на практика стига да имаме интернет на телефона можем да установим дали в даден обект има  електромагнитно лъчение и какви са нивата и ще могат да се следят внимателно „чувствителни места” – като болници, училища, забавачки, за които лъчението би могло да представлява заплаха.

Проф. Мишел Израел от НЦАЗО обясни, че в регистъра вече има около 2000 обекта, които излъчват електромагнитни полета, като става дума за станции за мобилна комуникация. Той посъветва домакините да  на 30-40 см. разстояние от микровълновата печка, защото уредът също може да е опасен. За да се защитим от вредни лъчи, пък трябва да пазим дистанция от 10 см. и от рутера.

Проф. Пламен Димитров от НЦОЗА уточни, че електромагнитните полета не могат да ни разболеят, но могат да предизвикат различни неразположения. Големият риск е при хора, които работят в среда с високо лъчение. „Могат да доведат до високо кръвно, исхемична болест на сърцето и до катаракта“, предупреди проф. Димитров.

През април най-после от ще бъдат готови и регистрите на диабетиците и на хората с редки болести, за каквито настояват от години и лекари, и пациенти. Колко точно са редките болести в България – тази информация ще предостави регистърът, който се изгражда в НЦОЗА. Това ще помогне на медиците да лекуват адекватно пациентите си. Редките диагнози в света са над 7000, като броят им постоянно расте. Новият регистър ще позволи списъкът им у нас да се актуализира постоянно. Достъп до досиетата ще имат както болниците, така и експертите в МЗ и районните здравни инспекции. Информацията пък ще съдържа досиетата на пациентите с редки болести, данни за резултатите от лечението, възникналите усложнения и др.

В регистъра за диабет пък, освен болните с тип 1 и тип 2, ще влизат и рисковите семействата с анамнеза за тази диагноза. В списъка ще са и онези българи, които отглеждат дете с коварното заболяване. Така ще се улесни не само лечението и проследяването на пациентите, а и по-лесно ще се работи върху превенцията на диабета. В него ще бъдат включени медицинските досиета на пациентите, бази данни за лечението на диабета и резултатите от него, за възникналите усложнения и други данни, свързани с диагнозата и пациента. Достъп до регистъра ще имат джипита и медицински специалисти, както и чиновници от МЗ и НЦОЗА.

СПОДЕЛИ