С „умно яке“ вместо с рентген ще диагностицират пневмония

Идеята е на 26-годишна жена от Уганда, която починала заради закъсняло лечение

1330
пневмония

Учени от Уганда са разработили “умно яке”, което може да диагностицира пневмония по-бързо от лекарите. Идеята е на 26-годишната Оливия Кобуронго, която дълго време страда от различни неразположения, преди да й бъде поставена правилната диагноза. Тъй като лечението закъснява, жената почива, съобщава Pixelmedia.bg.

Приживе Оливия споделя хрумването си с 24-годишния инженер Браян Турибагу, който с екип от лекари разработва биомедицинско яке и приложение за мобилни телефони, регистриращи болестта още в начален стадий.

Комплектът, наречен “Мама-Оре”, позволява на лекари просто да сложат якето на детето и неговите сензори да отчетат състоянието на белите дробове, начина на дишане и телесната температура. Обработената информация се изпраща към мобилния телефон чрез блутут. Специално приложение анализира данните и предписва терапия.

Якето е все още само прототип. Според учените обаче то може да диагностицира пневмония до три пъти по-бързо от лекар и да намали човешката грешка при назначаване на лечение.  Екипът работи по патентоване на комплекта, който вече е в списъка за наградите на Кралската академия по инженерство в Африка.

По данни на УНИЦЕФ всяка година в Южна Азия и Субсахарска Африка от пневмония умират над 900 000 деца под 5-годишна възраст, което означава, че белодробното заболяване взема повече жертви от маларията, менингита и ХИВ/СПИН, взети заедно.

СПОДЕЛИ