С 3D технология ще си правим хапчета сами

Болниците също ще могат да произвеждат лекарства

1082
3D хапчета

Развитието на технологията на 3D-печатане ще позволи на пациентите да създават у дома си лекарства, предписани им по рецепта. Toва ще става възможно само за лечение на хронични заболявания.

Проектът бе представен по време на форум от британската компания FabRx, която разработва тази технология за фармацевтиката, съобщава Pixelmedia.bg.

„Нашата идея е да внедрим тази технология в болниците и по домовете. Пациентите ще могат сами да “напечатат” правилната дозировка или комбинацията от лекарства. При правилното използване този метод ще бъде по-евтин и по-бърз за пациентите. В момента болниците не произвеждат медикаменти, но това може да се промени и медицинските центрове ще могат да задействат собствен производствен процес”, казва представителят на компанията Алваро Гоянес.

Фармацевтите ще определят точната дозировка за всяка заготовка, която ще се използва за отпечатването на партидата от хапчета. Съответно заготовките ще се продават на болниците, които ще могат да отпечатват лекарствата със собствено оборудване. Това ще намали опасността от изготвяне на фалшиви лекарства.

Създателите на новата технология се нуждаят от още две години, за да получат одобрението на регулаторните органи. 3D-отпечатването на медикаментите строго ще се контролира, а достъпът до апаратурата, използвана при отпечатването, ще бъде възможен само с помощта на специални кодове.

СПОДЕЛИ