Лекарство вместо пломба

Новият метод може да бъде въведен в зъболекарските кабинети след три до пет години

2124
пломба

Старата добра пломба скоро може да остане в историята. Зъбите могат да бъдат подпомогнати да се възстановяват, така че да нямат нужда от пломбиране. Това са установили учени от „Кингс колидж“ в Лондон, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР. Научен екип демонстрирал, че лекарството „Тайдглусиб“ помага на клетките в денталната пулпа да запълнят малки дупки в зъбите.

Изследователите правили експерименти с мишки, при които биоразградима гъба, напоена с медикамента, била поставена в дупки от 0.13 милиметра. Гъбата постепенно се разтваряла и била заменена от дентин, което излекувало зъба. Това водело до пълно, ефективно, естествено възстановяване, гласят резултатите от експеримента, публикувани в „Сайнс рипортс“. Учените възнамеряват да експериментират и с възстановяването на по-големи дупки в зъбите и то не само на гризачите.

Професор Пол Шарп от „Кингс колидж“ обясни пред Би Би Си, че новият метод за зъбно лечение може да бъде на разположение на пациентите след три до пет години. Това обаче няма да премахне нуждата от зъболекари, защото кариесите все пак ще трябва да бъдат премахвани, за да може зъбът да бъде подложен на възстановяващото лечение. Към момента ако се появи кариес, зъболекарите трябва го отстранят и запълнят с пломба. Обикновено се налага те тя да бъде подменяна няколко пъти в рамките на човешкия живот.

С новото откритие на учените обаче това вече няма да се налага, макар посещението в дентална клиника да не отпада. Намирането на начин за регенериране на зъбите с лекарството „Тайдглусиб“ все пак ще намали вижданията ни със зъболекарите. Поне що се отнася до кариесите.

Появата на кариес е сложен процес, който се дължи на различни фактори. Като причина се счита съвкупността от няколко рискови фактора като наличието на зъбна плака, повишената киселинност в устната кухина, наличието на определена микрофлора в устата, състояние на слюнката и други.

Зъбната плака е първопричината, от която тръгват повечето заболявания в устата. Тя се отлага обикновено по шийките, вдлъбнатите и контактните повърхности на зъбите. Това е така, тъй като тези места са трудно достъпни за четката за зъби и слюнката (която също служи за премахване на плаката). Самият налеп представлява прясното отлагане на въглехидратни частици върху повърхността на зъбите. Те се отлагат след всяко ядене, особено ако то е богато на захари.

 

СПОДЕЛИ