Край на бръчките и белезите

Учени разработват нов вид подмладяваща терапия под формата на инжекции и крем

1234
бръчки

Бръчките скоро могат да останат в миналото. Това съвсем не е мираж, след като учени от университета на Пенсилвания откриха как се регенерират мастните клетки, които поддържат свежестта на кожата, съобщи вестник „Дейли експрес“, цитиран от БТА.

Откритието ще доведе не само до създаване на нов вид подмладяваща терапия, обясняват учените. То ще даде възможност да бъде разработен метод за зарастване на рани без белези. Учените са се съсредоточили върху мастни клетки, наречени адипоцити, каквито обикновено има в кожата, но намаляват с годините. Липсата им е една от главните причини за появата на дълбоките бръчки.

Екипът от университета на Пенсилвания е успял да улови важен сигнализиращ протеин от рани с космени фоликули в тях. След това учените са го използвали, за да накарат клетките, образуващи белези, да се превърнат в адипоцити, необходими за младежкия вид на кожата. Процесът може да бъде доразвит в инжекция, подобна на ботокс, или дори да бъде създаден крем.

Изпитанията са направени с мишки и с човешка тъкан в лаборатория. Предстоят още проучвания и опити, но надеждите са, че до две години проучването ще е в крайната си фаза, а новият продукт – факт.

СПОДЕЛИ