Откриха химично съединение, което блокира раковите клетки

Учените се надявят то да послужи за разработването на ново лекарство срещу меланома

1267
меланома

Ракът на кожата е най-честата форма на рак в света и макар разновидността му меланома (тумор, произлизащ от злокачествено израждане на пигментните клетки меланоцити) да е по-рядка, тя е най-смъртоносна. Той може да се развие върху напълно здрава кожа или върху бенки, които започват да се променят.

Ново изследване на Мичиганския университет обаче има потенциал да промени това. Според него ново химично съединение е в състояние да намали разпространението на клетките на меланома с до 90 процента и така да послужи като потенциално лекарство срещу агресивния рак.

Съединението е добито по изкуствен път и действа, като блокира генетичната способност на рака да се разпространява, тоест чрез спиране на процес, известен като транскрипция. В основата  е една от малкото молекули, позната със способността си да блокира критичното поведение на клетките и оттук ентусиазма на изследователите относно потенциала на откритието. „Предизвикателството беше  да разработим препарат с малки молекули,  които могат да блокират тази генетична активност, способстваща за прогресирането на меланома“, казва Ричард Нюбиг, професор по фармакология и съавтор на изследването, пред Medical Xpress. По думите му това химическо съединение е всъщност същото, което учените са разработили за потенциално лечение на склеродермия. Сега обаче открили, че то работи ефективно и при този тип рак.

При лабораторните експерименти съединението намалява разпространението на злокачествените меланомни клетки от 85 до 90 %. Съединението значително намалило и туморите в белите дробове на мишки, инжектирани с човешки меланомни клетки. „При повечето болни от меланом има фатален изход. Нашите съединения могат да ограничат разпространението на рака и да увеличат преживяемостта на пациентите“, добавя проф. Нюбиг.

Както при повечето открития, и тук са необходими още много изследвания, преди едно химическо съединение да се превърна в обществено достъпно лекарство. Според откривателите следващата стъпка е идентифициране на пациенти с меланома, при които се установява, че съединението действа добре, и едва тогава предстои превръщането му в безопасно лекарство.

СПОДЕЛИ