Ваксина пази от пародонтит

Между 30 и 50 % от хората страдат от заболявания на венците

1554
пародонтит

Австралийски учени са разработили първата в света ваксина за предотвратяване на заболявания на венците. Клиничните изпитвания все още не са започнали, но специалистите вярват, че от нея ще има ефект. За това съобщава списание NPJ Vaccines.

Пародонтитът е най-тежкото заболяване на венците. То се причинява от натрупването на определени бактерии, които се натрупват в корена на зъба под формата на плака. Те могат да бъдат открити и в малките пукнатини между зъба и венеца. Бактериите отделят токсини в тъканта на венците, което води до унищожаване на тъкан и в крайна сметка до загуба на зъбите.

В момента хроничният пародонтит се лекува чрез ръчно отстраняване на токсичните плаки. Леката форма на заболяването може да овладяна с помощта на антибиотици и дълбоко почистване, докато за лечението на напредналия пародонтит може да се наложи да бъде изваден инфектирания зъб, за да се предотврати разпространението на инфекцията в околните тъкани.

Учените от Стоматологичния факултет на университета в Мелбърн са идентифицирали протеини на повърхността на бактерията Porphyromonas gingivitis, които могат да се използват в направата на ваксини срещу болестта. Самата ваксината действа като стимулира производството на антитела в организма, които блокират възможността на бактериите да се прикрепят към повърхността на зъба и да създават колонии.

Според статистиката между 30 и 50% от хората страдат от една или друга форма на пародонтит в някакъв момент от живота си. Освен това се смята, че пародонтитът увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и образуването на тромби. Също така се свързва с увеличен брой преждевременни раждания и новородени с ниско тегло.

Ето защо всички възлагат големи надежди на откритието и се надяват новата ваксина да даде добри резултати, за да бъде пусната на пазара. Това ще промени качеството на живот на милиони хора по цял свят, смятат учените. По думите им клиничните изпитвания върху пациенти ще започнат през 2018 г.

СПОДЕЛИ