Русия с ново лекарство за рак

Препаратът не престава да действа след прекратяване на приема му и е много ефективен при меланома и карциноми в белия дроб, бъбреците, пикочния мехур, главата и шията

831
стволови клетки

Русия е на път да изкара на пазара ново лекарство на лечение на рак. Препаратът е показвал ефективност при меланома и злокачествени заболявания на белия дроб, бъбреците, пикочния мехур, на главата и шията. Това съобщи директорът на отдела по обществено здраве и комуникации на руското Министерство на здравеопазването Олег Салагай, цитиран от РИА Новости.

„Основната разлика между този препарат и досега известните химиотерапевтични средства е в това, че той не престава да действа след прекратяване на приемането му“, казва Салагай, като цитира шефа на компанията производител Дмитрий Морозов. Новото руско лекарство действа, като предизвиква силна имунна реакция и затова е ефективно срещу някои от най-тежките видове злокачествени тумори.

Руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова съобщи, че медикаментът, който засега е с работно название PD-1, преминава втори стадий на клинични изпитания. Тя нарече резултатите от тестовете „фантастични“.

Клиничните изпитвания ще продължат още година и половина. Основната задача на изследователите на този етап е в клинични условия да потвърдят безопасността на различните дози от препарата. Пускането му на пазара е планирано за средата на 2018 година. Медикаментът ще бъде разпространяван в Русия, Япония, Европа и САЩ.

 

СПОДЕЛИ