Подредиха болни мозъци в музей

Мъжкият тежи повече, но женският е по-развит, твръди невропатологът Диана Ривас

759
мозък

Близо 300 мозъка, страдащи от различни заболявания, бяха подредени в музейна изложба в перуанската столица Лима, предаде Франс прес. Някои от тях са с прекалено малки размери, други – проядени от паразити, а трети са засегнати от болестта на Алцхаймер.

Сбирката на болницата „Санто Торибио де Могровехо“ е уникална за Южна Америка и е една от най-редките в света. Подредените в изложба мозъци са принадлежали на пациенти на лечебното заведение.

Болницата „Санто Торибо“ е основана преди 316 години и се слави като „последното убежище за неизлечимо болните“. Здравното заведение е приютявало през цялата си история пациенти в терминална фаза.

Днес музеят на болницата дава надежди, че много от недъзите на мозъка могат да бъдат излекувани от съвременната медицина. Куратор е невропатологът Диана Ривас. Човешкият мозък тежи между 1,2 и 1,4 кг., като мъжкият е по-тежък от този на дамите. За сметка на това този орган е по-еволюирал при представителките на нежния пол, особено в областта, отговаряща за речта, твърди Ривас. По думите й мозъкът се състои от около 75 процента вода и има около 100 милиарда неврона. За всеки неврон са налични от 1000 до 10 000 синаптични връзки. В мозъка няма рецептори за болка, така че той не може да чувства болка. За сметка на това пък в него има 160 милиона километра кръвоносни съдове. Мозъкът е най-бързия орган в нашето тяло, казва още невропатологът.

Музеят в Лима е разделен на няколко зали, като едната е посветена на невроанатомията, другата на малформациите, а третата – на патологиите.

СПОДЕЛИ