Дрегер казва от какво сме болни

Изкуственият интелект, който включва системата от сензори и софтуер, може да разпознае 17 различни състояния само по дъха на пациентите

520
дрегер

Уникално устройство, което много прилича на дрегер, може да разпознае от какво сме болни. Учени от организацията American Chemical Society са създали нов тип изкуствен интелект, който открива болести само от дъха на пациентите. Системата от сензори и софтуер може да разпознава 17 различни заболявания, съобщава онлайн изданието DigitalTrends.

Учените определят проекта си като „нано-базирана интелигентна система“. Тя е обучена, след като е анализирала дъха на 1404 пациенти, за които се знае точно от какво боледуват и са напълно здрави.

След края на обучението на системата са проведени тестове. Тя е успяла да разпознае правилно състоянието на пациента в 86% от случаите. Учените са открили, че всяка болест произвежда своя, уникална по химичен състав, миризма, която най-често е резултат от различни количества на 13 компонента.

Изкуственият интелект разполага с тези данни и чрез масспектрометрия анализира веществата в дъха на пациента. Методът определя отношението на масата към заряда и количеството заредени частици във веществата след като се йонизират. Изкуственият интелект след това прави връзката между резултатите от анализа и потенциалните заболявания, които може да имат сходни данни.

В някои от случаите системата дори е открила допълнителни заболявания освен основното, за което се извършва изследването. За сега проектът е в доста ранна фаза. Учените планират да създадат малко преносимо устройство, подобно на дрегер, което да може да се използва за ориентировъчни прегледи и пациентите да се пренасочват към пълни изследвания, ако изкуственият интелект покаже съмнение за наличие на заболяване.

Учени вече използват изкуствен интелект в борбата с рака, за по-бързото откриване на ефикасни нови лекарства за различни заболявания, както и в още много сфери на медицината.

СПОДЕЛИ