Мързелът може да ни докара инфаркт или диабет

Карта на тялото разкрива до какво води излежаването пред телевизора и обездвижването

472
мързел

Чували сте, че стресът е виновен за всички болести и на практика е този, който ни убива, причинявайки инфаркт, рак, диабет и какво ли още не. Обаче чували ли сте, че и мързелът ги може тези неща? Изненадващо, но според учени от университета на Южна Австралия, обездвижването  отстъпва само на тютюнопушенето като рисков фактор за ранна смърт. То е по-опасно дори от високото кръвно налягане и високия холестерол.

Учените са анализирали данни от предишни изследвания и са направили интерактивна карта, която показва рисковете от мързела за здравето, съобщава в. „Дейли мейл“. И така те твърдят, че излежаването по цял ден пред телевизора, например, увеличава риска от Алцхаймер с 13 %, от инсулт с 37 %, от диабет тип 2 със 70 %, а от инфаркт с внушителните 82 процента. И естествено води до затлъстяване, отбелязват проф. Тим Олдс и д-р Керъл Махер от Университета на Южна Австралия..

„Мързеливата“ карта разкрива още, че обездвижването повишава риска от рак на белите дробове, на млечната жлеза, на черния дроб, стомаха, пикочния мехур и панкреаса.

Обездвижването влошава не само физическото здраве, сочи още анализът на австралийските учени. Хората, които не тренират, са със 150 % по-застрашени от депресия, а тя увеличава риска от самоубийство с 54 на сто.

Според авторитетното списание „Лансет“ пък един от 10 смъртни случая в света е повече или по-малко свързан с обездвижването. Засегнати се преди всичко жените, които по-често от мъжете се предавали на мързела.

Една трета от световното население не е физически активно, а излежаването на дивана отнема живота на 5 млн. души годишно. Под рисково обездвижване се разбира по-малко от пет пъти седмично умерена физическа дейност или три пъти седмично по-сериозно физическо натоварване. Препоръките на Световната здравна организация за нивото на физическа активност при хората между 18 и 64 години е за поне 150 минути умерено интензивно аеробно натоварване седмично – ходене, танцуване, градинарство, плуване, планинарство, колоездене. Според изследване на здравното министерство обаче над 70 % от българите водят заседнал начин на живот и не се движат достатъчно.

СПОДЕЛИ