Колко точно спести НЗОК от отпечатъците ни?

Зависи кой смята. Според здравния министър в оставка Петър Москов - 15 млн. лева за 15 дни, но според финансисти от касата - почи нищо

пръстови отпечатъци

Наистина ли НЗОК е спестила 15 млн. лева за първите 15 дни от въвеждането на пръстовия отпечатък? Ако се вярва на сметките на здравното министерство, от 1 ноември, когато новата система за регистрация с биометрични данни стана задължителна при прием в болница, до 15 ноември касата е платила с 14,3 млн. лева по-малко на лечебните заведения в сравнение със същия период на миналата година. Посланието на министъра в оставка Петър Москов беше повече от ясно – лани болниците крадяха, пръстовият идентификатор обаче слага край на „шашкъниите“.

На предпоследното заседание на Надзорния съвет на здравната каса обаче шефката на дирекция „Бюджет и финанси“ във фонда Ганка Аврамова хвърля бомбата, че тези сметки „не са много реалистични“. Това ставя ясно от стенограмата на заседанието. Репликата на Аврамова е към председателя на надзора и зам.-здравен министър д-р Ваньо Шарков, който се хвали, че към 20-то число спестените средства са скочили до 17 млн. лева. „Не е отчетен целият разход за онкомедикаменти в болниците. На практика с него намалението на разходите от въвеждането на пръстовия отпечатък би било много по-малко“, са точните думи на финансист №1 на фонда.

Според фактурите на клиниките към касата, през 2016 година те са харчили средно между 18 и 24 млн. лева на месец за лекарства за рак и химиотерапия. В някои месеци сумата надхвърля 30 млн. лева. Така може да се окаже, че на някой сметките няма да излязат. Или че в болниците не се краде. Или поне не много. А също и че пръстовият отпечатък не е довел до нищо повече от намаление на разходите с няколко хиляди лева.

В същото време все още нито министърът в оставка д-р Петър Москов, нито експертите от НЗОК, дават отговор на въпроса, който сами поставиха: “Как и защо разходите за онкомедикаменти се увеличават с 16 % през тази година, при положение, че новорегистрираните болни са с 5 % по-малко?“ Докато министерство и каса търсят верния отговор или просто отказват да го артикулират, парите в бюджета на НЗОК за 2016 г. свършиха. Перото за онкопрепарати в размер на 210 млн. лева отдавна беше изчерпано, като до края на годината реално изразходваните средства ще стигнат 280 лева, а общо за лекарства бюджетът ще надхвърли 1 млрд . лева.

 

СПОДЕЛИ