Москов няма да е и служебен министър

Пакетите няма да се разделят, категорична е д-р Даниела Дариткова

426
Москов
Д-р Петър Москов

Д-р Петър Москов няма да е служебен министър. Това заяви самият той пред журналисти днес. С лаконичното „не бих приел такава номинация“ той разсея появилите се слухове, че за да довърши започнатите реформи в сектора, може да му бъде предложено да заеме същия ресор в бъдещото служебно правителство. Така една от ключовите стъпки в програмата на д-р Москов няма да се случи – разделянето на пакетите на основен и допълнителен пакет.

Това потвърди и председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Към настоящия момент няма никакво основание да се гледа този законопроект, тъй като той касаеше визията на едно Министерство на здравеопазването, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш“, коментира д-р Дариткова. По думите й след оставката на правителството сътресения в здравеопазването не се очакват, защото системата е „такава, каквато я заварихме през 2014 г., с изключение на пръстовия автентификатор“.

Припомняме, обособяването на пакетите здравни дейности беше една от ключовите промени в реформата на Москов. То обаче беше атакувано пред съда от група депутати, след което Конституционният съд обяви, че текстът от закона, който разделя пакетите, е противоконституционен.

Двата основни аргумента бяха, че разписаното е неясно и че критериите за двата пакета трябва да са описани в закона, а не в наредба, както беше направено първоначално. След отмяната здравното министерство представи нови текстове за обществено обсъждане, които впоследствие бяха одобрени от Министерски съвет и дори успяха да минат през здравна комисия на първо четене и да стигнат до парламента, където и спряха.

По информация на Скенер.нюз всъщност депутатите на ГЕРБ не са имали намерение да гласуват разделянето на пакетите преди изборите, защото текстовете са спорни и се очакваше да предизвикат недоволство сред хората. Освен това самите те били против, но представителите им в здравната комисия гласуваха на първото четене промените в закона за здравното осигуряване, за да не бламират публично Петър Москов.

Дори лекарите, които по принцип са за разделянето на пакетите, се обявиха против начина, по който министърът предлагаше това да се случи. Медиците нарекоха идеята на д-р Москов „безсмислено упражнение“, тъй като идеята беше и двата пакета да се заплащат от здравната каса.

 

СПОДЕЛИ