Лекуват болка с операция

В „Уни Хоспитал“ приложиха новата минимално инвазивна процедура - криоаналгезия

1157
криоаналгезия

Нова техника за пълно излекуване на хроничната болка прилагат вече в МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище, съобщиха от лечебното заведение. Миниинвазивната интервенция се нарича криоаналгезия цели да осигури дългосрочно облекчаване на болката чрез блокиране проводимостта в периферните сензорни нерви. Основният механизъм на действие е образуване на „ледено топче“ или замразяване на периферния нерв.

С нов апарат за криоаналгезия вече са били оперирани двама пациенти от Отделението по неврохирургия на „Уни Хоспитал“. В отделението работят специалисти с дългогодишен опит и традиции за извършване на миниинвазивни безкръвни хирургични процедури. Интервенциите са извършени от д-р Дафина Разградлиева, д-р Георги Георгиев и д-р Стефан Демикатонов. Пациентите вече са изписани без никаква болка и оплаквания, информират още от лечебното заведение.

Криоаналгезията може да се прилага при болки във всички отдели на гръбначния стълб, неповлияващи се от медикаментозно лечение, лицеви болкови синдроми (неповлияващо се главоболие, причинено от супра и инфраорбитална невралгия, окципитална невралгия, мигрена), сакро-илиачна болка, карциномна болка. Предимствата на този вид интервенция са, че се извършва за кратко време и се прави само с локална анестезия. Криоаналгезията се извършва под рентгенов или ехографски контрол, което осигурява пълна безопасност на пациента и реално няма риск от постоперативни усложнения. На нея могат да бъдат подлагани дори хора с пейсмейкъри или други импланти, както пациенти със сериозни заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови проблеми. Освен това операцията може да бъде повторена, ако е необходимо и не остават белези след интервенцията.

В отделението по неврохирургия, което се ръководи от д-р Румен Филипов, обект на лечение са всички неврохирургични заболявания на главния мозък, гръбначния мозък, периферни нерви във всички възрастови групи, допълват от „Уни Хоспитал“.

СПОДЕЛИ