БСП маха пръстовия отпечатък

„Новата система за вход в болниците е пълно безумие, което превръща априори всеки в престъпник“, заяви червеният депутат д-р Емил Райнов

419
пръстови отпечатъци

Новата система за снемане на пръстов отпечатък при прием в болница може да бъде премахната. „По темата предстоят разговори“, коментира депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната здравна комисия д-р Емил Райнов пред журналисти днес. Той нарече снемането на биометрични данни „едно пълно безумие, което превръща  априори всеки в престъпник и всяка болница априори е бандит“.

Припомняме, от 1 ноември всеки здравноосигурен трябва да остави пръстов отпечатък при влизането си за лечение в болница. Ако откаже касата няма да заплати неговата терапия. Целта на новата система за регистрация е да се повиши контролът върху харчовете на здравната каса.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов коментира, че премахването на пръстовия идентификатор няма да върне на касата парите, похарчени за внедряването му като система. Фондът вече плати за въвеждането на системата за пръстова идентификация 400 000 лева, а лечебните заведения трябваше да се бръкнат с по 228 лева за всеки четец.

Комитов обаче допълни, че ако бъдещият ресорен министър намери начин да прекрати действието на новата регистрационна система, то касата ще бъде длъжна да изпълни неговото решение.

Ако следващият министър е от средите на БСП се очаква той да отмени и лимитите в болниците, за което настоява целият сектор. Докато това се случи обаче и отпечатъците и твърдите месечни бюджети на лечебните заведения остават в сила.

СПОДЕЛИ