Хапче за аритмия лекува рак

Откритието подсеща лекарите да търсят подобен потенциал и в други медикаменти

655
медикаменти

Бета-блокер, предписван традиционно за аритмии и други сърдечни проблеми, има значителни противоракови свойства, твърди ново клинично проучване на Белгийския антираков фонд. Учените, участвали в проекта, смятат, че вече съществуващи и широко използвани лекарства извън арсенала на онкологията могат да представляват сравнително неразработен източник на нови терапии за рак, съобщава “Сайънс дейли”.

Допълнително предимство е, че конкретният бета-блокер е много евтин, достъпен и използван в цял свят. Освен това е с висока ефикасност и незначителна или никаква токсичност.

Според изследователите, най-убедителни се оказват “страничните” лечебни ефекти на хапчето за аритмия при ангиосарком – злокачествен тумор, произхождащ от клетки на кръвоносните или лимфните съдове. Медикаментът има и потенциал да възпира т.нар. феномен на метастазната каскада (поредица от разсейки) особено в зоните на хирургическото лечение. Налице е убедително доказателство, че самостоятелно и в комбинация с други средства въпросният бета-блокер въздействие на този процес, твърдят учените.

Медикаментът се използва в кардиологията отдавна. Преди това той поднесе и други изненади. Повече от 40 г. след регистрацията му бе открито случайно от френска лекарка, че успешно лекува детския хемангиом – доброкачествен тумор в бебешка възраст, който обаче при усложнение може да доведе до слепота, глухота и обезобразяване. Това подсети медицината да се огледа за възможностите за репозициониране на утвърдени продукти от една в друга област. Оптимистичните резултати от новото проучване вероятно ще провокират още проекти в тази област.

СПОДЕЛИ