Разширяване на имунизационния календар искат джипитата

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България предлага касата да покрива поне частично и препоръчителните ваксини

414
детски паралич

Разширяване на имунизационния календар, като в него бъдат включени антигени за ваксини срещу менингит тип Б и варицела. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. По време на втората конференция за ваксинопрофилактика джипитата решиха още, че ще поискат от касата и държавата частично или пълно реимбурсиране на препоръчителни ваксини, както и повече пари за медицинските специалисти за извършване на ваксинопрофилактика. Те изпратиха отворено писмо до управителя на НЗОК и ресорната парламентарна комисия със своите искания и предложения.

„Необходими са още по-активни действия за утвърждаване ролята на ваксинопрофилактиката като начин за предпазване от редица заболявания и техните, в много случаи, тежки последици или смърт. За това е необходимо постоянно информиране на обществото за ползите от имунизацията, информация за безопасността на ваксините, както и нежеланите последици от отказа да бъдат приложени“, категорични са общопрактикуващите лекари.

Джипитата предлагат глоби за родители, които отказват да ваксинират децата си, при липса на противопоказания и въвеждане на изисквания при постъпване в учебно заведение да са извършени изискуемите до дадения момент задължителни ваксини.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че трябва да бъде продължена програмата за първична профилактика на рак на маточната шийка, както и да се други Национални програми за профилактика на ваксинопредотвратими заболявания като ротавирусни инфекции, сезонен грип – за рисковите групи и Хепатит А. Те са категорични, че е необходимо и подобряване на технологията на отчитане и оптимизиране на статистическите данни при ваксинопрофилактика.

Според медиците са нужни и промени за гарантиране на наличността на ваксините за задължителния имунизационен календар, като предлагат търговете да бъдат провеждани поне една година преди доставката. „Това ще осигури устойчивост на процеса и по-голяма сигурност за изпълнението на ангажимента от страна на компаниите производители“, смятат личните доктори.

За да бъдат решени всички тези въпроси общопрактикуващите лекари предлагат формиране на работна група в най-кратък срок между представители на здравното министерство, касата и сдружението.

СПОДЕЛИ