Рак поваля 37 000 българи на година, 7000 от тях умират

За да се обърне тенденцията към покачване на заболеваемостта, трябва трайна профилактика, категорични са специалистите

531

37 българи се разболяват от рак всяка година, като близо 7000 от тях умират. Това съобщи ръководителят на Националния раков регистър проф. д-р Здравка Валерианова, цитирана от БНР. По думите й, у нас има тенденция към нарастване на броя на злокачествените заболявания, както при жените, така и при мъжете.

„Въпреки това, страната ни е на средно ниво по брой заболели. В световен мащаб има около 14 милиона нови случаи на рак и около 7-8 милиона умирания годишно. Заемаме една средна позиция, няма за какво да ви плаша“, отбеляза специалистът. За да спре нарастването на броя на новозаболелите от злокачествени заболявания у нас, трябва да се провежда трайна профилактика, категорична е проф. Валерианова.

Най-честите локализации са ракът на белия дроб, гърдата, колоректален карцином, кожата и стомаха, които заемат 53% в структурата на всички злокачествени заболявания и при двата пола заедно. С най-голям относителен дял е ракът на белия дроб при мъжете (18.4%) и ракът на млечната жлеза (22.3%) при жените. Трябва да се подчертае едно от челните места на рака на маточната шийка в структурата на заболяванията при българките, факт, който не е характерен за развитите страни с действащи от години ефективни програми за организиран скрининг.

С финансовата подкрепа на програма „Европа“ на Столична община две неправителствени организации работят по проект за по-добра профилактика на онкозаболяванията. Идеята да се създаде общински скринингов регистър в София е той да бъде първата стъпка към създаването на национален скринингов регистър, споделиха лекари и пациентски организации.

Целта на проекта е взаимодействие с местната власт по профилактиката и превенцията на онкозаболяванията. „Профилактиката също се промени. Тя е не само да не се разболяваме, но и профилактика към вторични рецидиви. Тоест човек, който се е разболял, да не допуска ново заболяване, да знае какъв живот да води и т.н“, посочи Татяна Кметова, директор на фондация Център за изследвания и политики за жените. По думите й лекарите полагат много усилия в тази насока, но е важно и обществото да е активно по тези проблеми и да търси информации.

СПОДЕЛИ