Москов отне правата на патолога от КОЦ-Пловдив

Здравният министър заплашва да закрие общинския онкодиспансер, въпреки че няма право да се меси в управлението му

381
КОЦ-Пловдив

Здравният министър д-р Петър Москов отне правата на патолога от Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Д-р Петко Маслев няма да може да упражнява лекарската професия в следващите две години. Именно неговите заключения са в основата на извършените ненужни операции, при които са били отстранявани органи на пациенти без медицински показатели. Припомняме, скандалните случаи бяха разкрити от „Господари на ефира“ преди седмица.

Отнемането на лекарски права не се случва за първи път у нас. За последните пет години без право на да лекуват са останали седем доктори. Наказанията са били за период от 3 месеца до 2 години.

Грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната помощ на пациентите, откри проверката на агенция „Медицински одит“ в онкодиспансера. Тя бе назначена от Москов веднага след фрапиращите разкази на осакатените пациенти, съобщиха днес от здравното министерство. От ведомството уточниха, че проверките в лечебното заведение на Медицинската ДАНС, здравната каса и прокуратурата продължават.

Москов е изпратил и писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на Общинския съвет в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на онкодиспансера в съответствие с добрата медицинска практика. В позицията си здравният министър настоява и за промяна в ръководството на центъра и начина му на управление. КОЦ-Пловдив обаче е общинска собственост и Москов няма право да се меси в управлението му. Кметът Иван Тотев пък заяви вчера, че няма да отстрани директорът на онкологичния център д-р Красимир Вальов.

Министърът изисква от общинарите и постоянен контрол на качеството на работата на КОЦ-а. „В случай, че това не се случи, той може да пристъпи към отнемане на разрешението за дейност на онкоцентъра“, съобщиха още от МЗ. Със заповед на д-р Москов медицинският одит започва цялостна проверка в лечебното заведение, с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работа по комплексното лечение и диспансерното наблюдение, допълниха от здравното ведомство, като уточниха, че изводите от първоначалните проверки вече са изпратени в Главна прокуратура.

По-рано днес лекари и пациенти излязоха на протестен митинг пред онкоцентъра и за пореден път заявиха, че твърденията, представени в „Господари на ефира“, са дело на организирана атака срещу лечебното заведение.

СПОДЕЛИ