Рекорд: Жена ще чака 4 години за операция

Пациент с чернодробно заболяване пък е записан за прием в болница на 10 ноември 2020 г., друг ще стои на опашката пред Националната онкология три години

опашка в болници

Точно четири години ще трябва да почака жена от Шумен за операция на гърда. Пациентката, с иницали Я. Л., трябва да бъде приета за интервенцията на 4 ноември 2020 година в местната болница. Това показва справка в Националната листа на чакащите за планов прием. Още един българин ще стои на опашката за лечение четири години. Той се нуждае от диагностика и лечение на хроничното си чернодробно заболяване, но за да се случи това в избраната от него столична болница „Св. Иван Рилски“ ще трябва да изчака до 10 ноември 2020 г. До началото на ноември 2019 г. ще трябва да потърпи и пациент на Националната онкологична болница в София.

Става дума за здравноосигурени българи, които имат нужда от лечение и операции, които уж са включени в гарантирания пакет, който здравната каса заплаща. По закон за тези дейности пациентите не може да бъдат отлагани за повече от 2 месеца. Също по закон, всеки осигурен има право да избере лечебно заведение, в което да се оперира, а не да обикаля страната в търсене на болница с неизчерпан лимит по съответната клинична пътека.

„Само“ една година на опашката за прием в пловдивската „Св. Георги“ ще чакат трима пациенти със сърдечни заболявания, други трима за записани за април 2017 г., показват още данните в  Националната листа на чакащите за планов прием. Към 30 октомври в нея има записани 4194-ма българи, но част от тях би трябвало да са хоспитализирани през изминалата седмица.

Най-дълга е опашката за прием в Университетската болница в Плевен, където листата наброява 596 души. 433-ма чакат за лечение във варненската „Д-р Марко Антонов Марков“, а 323-ма – в столичната „Св. Иван Рилски“. Списъкът е дълъг и за лечение и операция в най-голямата болница в страната – „Св. Георги“ в Пловдив, както и в частните лечебни заведения в столицата „Сити Клиник“, „Доверие“ и „Надежда“. Все по-голяма става и опашката за прием в държавната психиатрия „Св. Наум“, където са се наредили 116 души. Според листата всички те все пак ще получат помощ до края на тази година.

 

 

СПОДЕЛИ