Сменят шефовете на две пловдивски болници?

Директорът на онкодиспасера д-р Красимир Вальов си отива заради скандалните разкрития за ненужни операции, а д-р Галина Карауланова - заради лошото финансово състояние на МБАЛ“Св. Мина“

376
съд

Дните на д-р Красимир Вальов и д-р Галина Карауланова като управители съответно на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив и на МБАЛ „Свети Мина“ са преброени. Последната дума за съдбата им ще имат общинските съветници на предстоящата в четвъртък сесия на градския парламент, информира „Труд“.

Предложението за смяната на двамата шефове е внесено в Общинския съвет от заместник-кмета по здравеопазване Розалин Петков. Информацията за евентуалната смяна на шефа на онкодиспансера идва дни след като започна разследване по репортажи на „Господари на ефира“ за извършвани операции и отстраняване на органи без медицинска необходимост за тях.

По случая започна проверка на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) още преди репортажите да бъдат излъчени. Миналата седмица заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира, че по предварителна информация в онкодиспансера са открити и други нарушения, освен показаните в предаването. Той определи случилото се в онкодиспансера като ужасяващо и бе категоричен, че „трябва да падат глави“. Прокуратурата в града също се самосезира по случая. Очаква се утре да бъдат обявени първоначалните резултати от проверката на агенция „Медицински одит“ в онкодиспансера.

„На 17 октомври тази година д-р Красимир Вальов бе избран от пловдивската колегия за „Лекар на годината“ в категорията „Мениджър на лечебно заведение“. Директорът на КОЦ-Пловдив твърди, че назначената вътрешна проверка не е установила нарушения.

Д-р Галина Карауланова пък ще бъде отстранена заради лошото финансово състояние на МБАЛ“Св. Мина“. Общинската болница има задължения от над 2 млн. лева, като половината от тях са просрочени. Общинският съвет вече отпусна 1 млн. лева за покриването на старите дългове. Преди месец работещите в лечебното заведение излязоха на протест заради неизплатени заплати. Лекарите и сестрите се оплакаха, че вземат 80% от месечните си възнаграждения. Д-р Карауланова оглави „Св. Мина“ в началото на тази година, но не успя да се справи с тежкото финансово състояние на болницата. По същата причина бе уволнен и предшественикът й д-р Борис Джурджев.

СПОДЕЛИ