Бъдещи лекари останаха на студено, МУ-София няма пари за парно

Новият ректор проф. Виктор Златков издал заповед топлото да не бъде пускано в общежитията на ВУЗ-а в Студентски град

359
МУ-София

Бъдещите лекари, които учат в най-старото и престижно висше медицинско училище у нас – МУ-София, останаха на студено, защото ВУЗ-а няма пари за парно. Младежите, които са настанени в общежитията в Студентски град, са принудени да се топлят с печки. За това алармира в социалните мрежи Емилия Милчева, леля на двама младежи, които учат в МУ-София.

„Заради корупцията и гадорията в Медицинския университет, моите двама племенници, които учат медицина и стоматология там, седят без парно в Студентски град. И не само те, десетки деца като тях. Защо? Защото са запорирани сметките от МОН, помните защо, и на децата в блоковете на МУ не е пуснато парното. Студ е, и токът спира, защото включват духалки, милите!“, пише в личния си фейсбук профил възмутената жена.

В подкрепа на твърденията си тя е приложила и официален отговор на свое запитване до „Топлофикация София“, от което става ясно, че парното на бъдещите медици не е пуснато по волята на собствения им ректор.

„Във връзка с ваше запитване за пускане на отоплението в блок 25 в Студентски град при нас е постъпило заявление с вх. № П8684/17.10.2016 г. от Ректора на МУ-София с молба да не бъде пускано отоплението в сградите на Медицинския университет. За повече информация относно дата за пускане на отоплението във Вашия блок се обърнете към ръководството на университета“, пише в писмото, подписано от инженер Тодор Йончев, експерт по отоплителни системи в техническия отдел на „Топлофикация София“.

Датата на заповедта е 17 октомври, което означава, че подписът под нея е на проф. Виктор Златков, който встъпи в длъжност на 13 октомври тази година. Припомняме, той беше избран за ректор на 11.10. от Общото събрание на висшето училище, като все още се чака решението на съда дали изборът е легитимен и законен. Заради разразилите се скандали в Медицинския университет министърът на образованието Меглена Кунева запорира сметките на ВУЗ-а. Проф. Златков обаче успокои, че това няма да попречи на работата на университета, тъй като  под запор била само държавната субсидия, но освен нея МУ-София разполага с 85 млн. лв. в БНБ, с които може да се разплаща.

 

СПОДЕЛИ