Адвокати подкупвали болни да изнасят документи от КОЦ-Пловдив

Срещу нас се води организирана, грозна и мощна корпоративна атака, заяви шефът на онкодиспансера д-р Красимир Вальов

409
КОЦ-Пловдив

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив е обект на „организирана, грозна и мощна корпоративна атака“. Това заявиха управителят д-р Красимир Вальов и лекари от лечебното заведение на извънредна пресконференция по повод скандалните разкрития на „Господари на ефира“ за извършени операции на пациенти и отстраняване на органи без това да е необходимо. По думите им от няколко седмици върви кампания за дискредитиране на общинското лечебно заведение. Целта била то да се закрие и да останат само частни онкоболници. „Опитват се да ни изкарат касапи и убийци. За 22.50 лв. по клинична пътека, давани от НЗОК, няма да осакатяваме жени“, защитиха се лекарите. Те отказаха да уточнят кой точно е поръчал атаката и добавиха, че истината скоро ще излезе наяве.

Д-р Красимир Вальов съобщи също, че е сезирал пловдивската прокуратура за натиск на адвокати върху една от пациентките в здравното заведение. По думите му юристите са предлагали пари на жената, за да изнесе резултатите от хистологичните си изследвания. Жената сама признала пред лекарите, че е била подкупвана от хора, представящи се за адвокати.

От КОЦ-Пловдив уточниха, че за последната година и половина не са получавали нито едно официално оплакване на пациенти. През 2015 г. през онкодиспансера са преминали над 59 000 болни, като процентът на хистологични несъответствия е сведен до 0,58%. В други болници този процент е над 2,5. Петте изнесени от „Господари на ефира“ случая влизали именно в тези 0,58%. „Никой от нашия персонал не е искал да осакати болния. В един от случаите става дума за доброкачествен тумор, който имитира злокачествения като поведение и който лесно може да бъде сбъркан с рак. Чувстваме се омерзени от нападките, че работим в Средновековието”, заяви д-р Антоанета Томова, началник на I-во отделение по медицинска онкология в болницата.

За първите три случая от разследването на 21 октомври е сформирана 5-членна комисия начело с проф. Мариана Янева. До 31 октомври комисията е излязла със становище, че лечебно-диагностичния процес на трите пациентки и стандартите по „Медицинска онкология”, „Медицинска АГ” и „Хирургия” са спазени. Проверката на Медицинския одит в онкодиспансера е била на 21 октомври и констатациите били същите. Д-р Томова изтъкна още, че броят на органосъхраняващите операции в хирургичното отделение на лечебното заведение е много по-голям от интервенциите, при които са премахвани органи. „От дълги години сме общинското заведение с най-добър финансов резултат – ние не сме принудени да правим ненужни операции, за да оцеляваме финансово“, заяви тя.

 

СПОДЕЛИ