„Ужасии“ открила Медицинската ДАНС в КОЦ-Пловдив

„Ще падат глави“, закани се зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков, прокуратурата се самосезира по случая

434
КОЦ-Пловдив

Всеки момент се очаква докладът от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив да бъде предоставен на Министерството на здравеопазването. Това съобщи днес пред журналисти в парламента заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Проверката в лечебното заведение се извършва след разследване на „Господари на ефира“, според което в онкологичния комплекс са правени операции без основание и са отстранявани органи на пациенти без това да е необходимо.

Проверката на експертите от Медицинската ДАНС е била разширена и не е обхванала само конкретните случаи, изнесени в предаването. По предварителни данни инспекторите са открили и други нарушения, обясни заместник-министърът. Той определи случилото се в онкодиспансера като ужасяващо. „Тук трябва да падат глави“, подчерта д-р Пенков.

Епикризите и независимите лекари, запознати с проблема, са категорични, че се касае за порочна практика, при която доброкачествени образования се третират като злокачествени с изключително травмиращи за пациентите хирургични интервенции, за да се точи здравната каса.

Заместник-министърът добави, че все още не е ясно дали в другите онкологични центрове в страната ще бъдат назначавани проверки, но със сигурност режимът ще бъде затегнат навсякъде. „По принцип КОЦ-овете са подложени на по-сериозни проверки“, посочи още Бойко Пенков.

Междувременно стана ясно, че Районна прокуратура-Пловдив се е самосезирала по материали в медиите, относно незаконни медицински практики – сгрешени диагнози, ненужни операции на пациенти и др. в Комплексния онкологичен център в града.

От прокуратурата съобщават, че по повод сигналите незабавно е разпоредена проверка по чл. 134 ал. 1 от Наказателния кодекс – за причиняване на тежка или средна телесна повреда другиму поради незнание, или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. В най-кратки срокове ще бъдат изискани данните от медицинския одит, извършен от Министерството на здравеопазването, всички материали от излъчени телевизионни предавания и публикации в медии за пострадали лица, както и са планирани други действия с цел събиране на възможния обем от данни. Проверката ще приключи в най-кратки срокове по закон, обещават от прокуратурата.

СПОДЕЛИ