Без дебат бюджетната комисия гласува парите за здраве за догодина

Лекарският съюз настоява за още 22 млн. лева и за отпадане на лимитите в болниците

405
НЗОК

С 12 гласа „за”, 5 „против” и без никакъв дебат парламентарната комисия по бюджет и финанси прие проектобюджета на НЗОК за 2017 година. Той бе представен пред депутатите от заместник-здравния министър д-р Бойко Пенков. За догодина за здраве касата ще похарчи 3 452 816 000 лв., което е повече с 247 млн. лева от тази година.

За първична извънболнична помощ са предвидени 200 млн. лв., което е с 20 млн. лева повече от 2016 г. Гласуваните пари за специализирана извънболнична помощ са 211 млн. лв., като увеличението е с 10 млн. лева. За дентална помощ средствата ще са 123 млн. лева, а медико-диагностични дейности  – 77 млн. лева. За лекарства през следващата година касата ще похарчи 798 млн. лева, за медицински изделия – 80 млн. лева, а болниците ще получат 1,45 млрд. лв.

Отделно, по предложение на здравния министър д-р Петър Москов, планираният резерв в бюджета на НЗОК от 341 млн. лв. ще бъде освободен и раздаден за болнична помощ и лекарства още през първото тримесечие на 2017-а.

„Не мога да кажа, че сме напълно удовлетворени, защото нашите предложения и виждания по бюджета за здравеопазване през 2017 г. се различават от проектобюджета, представен от надзора на здравната каса, с близо 22 млн. лв. и се надяваме средствата да бъдат коригирани с тази сума. Това е заложено и от самото правителство в „Програма 2020“, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

„Един от основните недостатъци на проектобюджета на касата за следващата година е, че не премахва лимитите на лечебните заведения. Темата тепърва ще бъде дискутирана, когато започнат преговорите за подписването на Националния рамков договор за 2017 г., но фактът, че средствата отново ще бъдат разпределяни по регионални здравни каси, означава, че бюджетните ограничения остават в сила“, подчерта д-р Грозев. По думите му, единствената сфера, която не подлежи на лимитиране и не е намерила отражение в проектобюджета на НЗОК, са лекарствените средства, и тази практика би трябвало да се пренесе и върху болничната помощ.

„Щом в последните години не се надхвърля броя хоспитализации от около 2,2 млн. души, то тогава що е това обем и лимит в болничната помощ. Ние на сме за безконтролното харчене на парите. Разбира се, че трябва да има ред, трябва да има дисциплина и контрол върху тези средства, но когато това е насочено само с цел да бъде опазен бюджета, рискуваме и не сме в правилната посока“, категоричен бе шефът на БЛС.

СПОДЕЛИ