Звъним на горещ телефон при проблем с отпечатъците

Здравното министерство е готово и с идея за алтернативно чекиране с електронна карта, която обаче няма е да е безплатна

ВМА
Премиерът Бойко Борисов и министрите на здравеопазването Петър Москов и отбраната Николай Ненчев откриха новата Клиника по нефрология на ВМА

Ако при постъпване или при изписване от лечебното заведение здравноосигурените граждани се натъкнат на нередности, затрудняващи процеса на пръстова идентификация, могат да могат да сигнализират във всяка районна каса или на „горещия“ телефон на НЗОК – 0800 14 800. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов по време на откриването на новата Клиника по нефрология на ВМА.

„Днес не е по-различен ден от последните три месеца, през които системата беше въведена тестово. До този момент над 300 000 българи са се регистрирали, като по-малко от 100 са отказите. Това е 0.03 %, а вече 85 % от отчетената дейност на болниците е през новата система. Благодаря на всеки един български гражданин, че е разбрал, че пръстовият отпечатък е оръжие в неговите ръце, така щото да може да пази парите си, които е задължен всеки месец да внася в НЗОК и да следи как и за какво се харчат те“, заяви Москов.

Ако все пак някой не иска да се чекира с биометричните си данни, е създадена организация във всяка районна каса, така че веднага екип на фонда да пристигне в болницата, да удостовери присъствието на пациента там и да се опита да го убеди да го стори, обясни министърът. „Но ако държите все пак да не сте част от елекронната идентификационна система ще се чекирате с лична карта, а касата ще плати за вашето лечение. При условие, че в рамките на следващите няколко месеца се натрупат повече откази, тогава имаме готовност да предложим на тези българи алтернативен вариант за регистрация, който обаче няма да е безплатен“, каза още д-р Москов.

„Става дума за електронна карта, която всеки ще може да носи със себе си и която също ще съдържа цифров код, идентичен с този, който се генерира при пръстовата идентификация“, разясни за Скенер.нюз зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. По думите му издаването на тази карта ще се заплаща от самия пациент, така както при издаването на личните документи. „Но отказалите да се чекират с пръстов отпечатък няма да са принудени да плащат лечението си, защото те са осигурени“, добави д-р Шарков. По думите му все още не е ясно кой ще издава тези карти и дали ще се стигне до подобна мярка, защото отказите от новото чекиране в момента са пренебрежимо малко количество.

„Трябва да контролираме парите си и това не е битка на касата или на правителството. Това трябва да е ангажимент на цялото общество“, каза още министър Москов в опит да убеди хората, че няма нищо лошо в новата система за регистрация в болниците. Той добави, че от днес тя става задължителна, а при официалният й старт не е имало сигнали за напрежение и хаос. „Проблем възникна само в болницата в Бургас, но представители на касата вече са там и лечебното заведение ще бъде принудено да направи такава организация, така че да не създава неудобства на хората“, подчерта здравният министър.

Бойко Борисов във ВМА

Заедно с Москов да прережат лентата на новата Клиника по нефрология във ВМА дойдоха премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев. „Спазваме поетите ангажименти към болниците и поредното доказателство за ангажимента на държавата в сектора здравеопазване е тази модерна Клиника по нефрология“, заяви Борисов. Министър-председателят уточни, че е дал още едно обещание на началника на Военномедицинска академия ген. Николай Петров. „Генералът ми каза, че нямат модерен скенер, но на 1 декември вече ще имат“, каза Бойко Борисов.

„Новото отделение разполага с 30 легла, в него работят седем от най-добрите лекари в областта на бъбречните заболявания, като тук ще правим и изключително сложните, но много важни от диагностична гледна точка бъбречни биопсия, каквито могат да извършват едва 15 доктори в цялата страна“, обясни началникът на Клиниката проф. Райна Робева. П думите й във ВМА вече ще могат да се диагностицират хора с гломерулонефрити при различни имунни заболявания, така че да може навреме да се започне подходящо лечение. „При липсата на такова тези пациенти много бързо стигат до бъбречна недостатъчност и хемодиализа“, посочи проф. Робева.

 

СПОДЕЛИ