Ген. Николай Петров: Донорите ще се увеличат, ако работим заедно

Добавиха пет имена на „Дървото на живота“ във ВМА на хора, които след смъртта си са спасили други българи

2007
Ген. Николай Петров
Началникът на ВМА ген. Николай Петров (в средата) с червената легенда Джони Велинов (в ляво) и проф. Крум Кацаров

„Всеки един донор дава живот на поне четирима човека. Видя се, че имаме добре работещи центрове, перфектно работещи екипи, прекрасни резултати. Там трябва да насочим своите усилия – това са реаниматори, хирурзи, гастроентеролози – чрез по-добрата колаборация между нас ще постигнем и ръст на донорството в България“, заяви началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров по време на тържественото отбелязване на Европейската седмица на донорството.

Днес на „Дървото на живота“ във ВМА бяха поставени имената на още пет българи, починали през тази година, но дори и след смъртта си, спасили живота на други. Точно пет са чернодробните трансплантации извършени във Военномедицинска академия от началото на 2016 г. от екипа на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Да залепят листчетата с имената на новите донори дойдоха и вече получилите нов черен дроб във ВМА – футболната легенда Джони Велинов, о.р. генерал-лейтенант Димитър Георгиев и Бисер Караиванов.

„Успехите не бива да ни главозамайват. Трябва да знаем, че колкото по-тясно работим, толкова повече ще се подобрява системата“, подчерта началникът на ВМА. Той изказа специални благодарности към близките на донорите.

„Аплодисменти за целия екип – това е един много силен и сплотен екип с много добри резултати“, каза проф. Никола Владов. „Донорството е един високохуманен акт, който трябва да бъде поощряван. Не само Агенцията по трансплантации, но и на всички ние, които се занимаваме с трансплантология, трябва да имаме задължение за неговото стимулиране“, добави Лекарят на годината.

Натовареността на един български лекар и сестра се равнява на труда на поне трима специалисти, отбеляза директорът на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова. Благодарност към близките на донорите от името на Българския лекарски съюз изрази и председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

От началото на годината у нас е имало 11 донорски ситуации, като са били спасени 29 души. На 17 е присаден бъбрек, 7 българи са получили черен дроб, а 5 – сърце. Чакащите за нов орган обаче са 1065 пациенти.

СПОДЕЛИ