Присаждат стволови клетки от българин на британец

Над 50 са нашенците, които са били спасени с костно-мозъчна трансплантация с донорски материал от чужбина

932
стволови клетки

За пръв път стволови клетки от българин ще се използват за лечение на чужденец. По искане от най-големия регистър в Англия „Антъни Нолан“ е извършено първото у нас даряване на стволови клетки от периферна кръв от донор на българския регистър. Те ще се използват за костно-мозъчна трансплантация на английски пациент, страдащ от злокачествено хематологично заболяване. Това съобщи проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по имунология в „Александровска“ болница и национален консултант по клинична имунология. С водосвет днес беше открита обновената клиника с Националната банка за стволови клетки.

„От българския регистър за пръв път процедурата се извършва докрай, до момента е имало и други донори, които са намирани, но по една или друга причина те са отпадали“, обясни проф. Наумова. По думите й над 50 нашенци пък са получили стволови клетки от чужденци.

В световния регистър за донори на костен мозък, част от който е и българският, има записани 28 милиона души от 53 страни. Българинът има същите антигени като британеца, който се нуждае от костно-мозъчна трансплантация. В родната част на световния регистър има около 2200 донора. Всъщност в него се съхраняват техните данни и резултатите от предварително направените изследвания, но не и биологичен материал. „Когато се установи съвместимост между някой от донорите и нуждаещия се пациент, то донорът се вика, правят му се наново изследвания и тогава се извличат стволовите клетки, като в 99 % от случаите те не се замразяват“, посочи проф. Наумова.

балони
В памет на донорите и в знак на благодарност към техните близки лекари от „Александровска“ пуснаха в небето 70 червени балона. 

При различните заболявания и според спецификите на всеки отделен пациент има строги индикации кога да се използват стволови клетки от костен мозък, кога от периферна кръв или от пъпна връв. В момента 2/3 от трансплантациите се правят от периферна венозна кръв. Присаждането на стволови клетки от пъпна връв обаче толерира известна несъвместимост между донора и реципиента. Най-често с трансплантация на стволови клетки се лекуват хематологични злокачествени заболявания като остри левкемии, хемоглобинопатии, невробластоми, имунодефицити и други.

„Аз съм горд с всичко, което клиниката е направила до момента, както и с това, че нашите резултати прехвърлят пределите на страната. Затова се иска изключително много енергия, много голямо сърце и много голям екип“, посочи директорът на „Александровска“ болница доц. Костадин Ангелов.

 

СПОДЕЛИ