Анестезиолозите не са компаньонки!

В болниците всичко стана за продан, но това едва ли е чудно, след като са търговски дружества

незаконни дарения

По време на форум за удовлетвореността на пациентите се разбра, че голяма столична болница предлага във вид на допълнителна услуга – само и само пациентът да е удовлетворен – разговор с анестезиолог. Цена – 150 лева. Какви съкровени тайни би разкрил анестезиологът за половин средна пенсия не става ясно. Както и какво като информация би спестил на пациента, та да се налага платена раздумка, при положение, че консултацията с такъв  специалист е задължителна при операция и е включена в алгоритъма на всички клинични пътеки, респективно заплащана от НЗОК.

Вярно, анестезиологията официално е обявена за дефицитна специалност от Министерството на здравеопазването, наред с  Обща и клинична патология, Педиатрия, Спешна медицина, Инфекциозни болести и Неонатология. Така възможната атрактивна логика на болницата е да имаме възможност да разговаряме с изчезващ вид специалисти, но ако платената опция се пренесе и по другите специалности от списъка – ще стане интересно за родилки, майки на болни деца, нуждаещи се от спешна помощ (на тях пък дали ще им е до приказки…).

Тази логика обаче не върши работа, защото същата болница (но далеч не само тя) предлага и възможност за разговор изобщо с медицинско лице, 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието. Той също е на цена от 150 лева, ако си говорим със сестра, и 300 лева, ако ни се прииска да си побъбрим с доктор. Така че извън закачките, очевидно имаме работа с откровен и арогантен опит да се заиграва с т.нар. допълнителни услуги, уж ясно регламентирани в нарочна наредба на здравното министерство от март т.г.

Регламентирани или не, болниците вкупом предлагат такси – за придружител, за  телевизор, за качествени консумативи (какви ли са другите?). Че чак и входна такса, сякаш отиваме на кино или на дискотека, а не да спасяват здравето и живота ни. Общият знаменател – грижи извън обхвата на клиничната пътека. Вероятно това ще бъде и защитната теза на здравните мениджъри. Пък и не сме забравили, че лечебните заведения са търговски дружества, така че защо не всичко да е за продан. Само че анестезиолозите и патолозите не са компаньонки, за да развличат клиентите, в случая – пациентите. Но за всеки случай, следващият път, в който се наложи да влезете в болница – внимавайте с кого говорите.

 

СПОДЕЛИ