Болница искала 150 лева за разговор с анестезиолог

От 2010 година досега над 300 лекарски грешки е установила медицинската ДАНС

Голяма столична частна болница принуждавала пациенти да си доплащат за лечение, което се покрива напълно от здравната каса. Ценоразписът е напълно законен, защото е формулиран като допълнителни услуги. Предлагат се цели пакети за т.нар. ВИП обслужване, които стигат и до 30 000 лева. Това съобщи д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение“ в Националната пациентска организация, по време на форум за удовлетвореността на пациентите в Стара Загора. Сигналът е от пациент и вече се проверява от агенция „Медицински одит“.

Една от допълнителните услуги е разговор с анестезиолог и струва 150 лева, установила медицинската ДАНС. Наредба на здравното министерство от март тази година обаче ясно разписва какви са допустимите екстри, за които болниците имат право да формират допълнителни такси. Сред тях не фигурира разговор с анестезиолог. Консултацията с такъв специалист е задължителна при операция и е включена в алгоритъма на всички клинични пътеки и съответно е платена от НЗОК. Допуска се клиниките да таксуват единствено пациентите, които са пожелали грижи, извън обхвата на клиничната пътека – като личен сестрински пост или лична санитарка например.

Същата болница предлага и възможност за разговор с медицинско лице 24 часа в денонощието. Той също е на цена от 150 лева, ако си говорим със сестра и 300 лева, ако ни се прииска да си побъбрим с доктор. В ценоразписа са включени и услуги като използване на качествени консумативи (тарифата е според стойността на изделието) и вече популярните такса придружител, такса телевизор и т.н.

В някои лечебни заведения пък има и входна такса. Билетчето за прием струва между 50 и 100 лева за терапевтичните клиники и стига до 10 000 лева за хирургичните. Ако не платиш, не те приемат. За да е законно, всичко се оформя и фактурира като дарение.

От началото на 2015 г. до юни тази година общо 1027 жалби от пациенти или техни близки са постъпили в Изпълнителната агенция „Медицински одит“ (ИАМО)“, съобщи шефката на медицинската ДАНС проф. Златица Петрова. Сигналите за нерегламентирани плащания са 5 % от всички жалби, а 67 % от хората са недоволни от оказаната им помощ. Най-ядосани са пациентите от гинеколозите, педиатрите и хирурзите, а болниците, в които са направени най-много проверки са столичните „Пирогов“ и „Токуда“, и пловдивската „Св. Георги“. Срещу частната „Токуда“ има и най-много сигнали за нарушени икономически права.

От 2010 г. досега пък медицинската ДАНС е установила над 300 лекарски грешки, за които има доказана вина на конкретен доктор. Не всички от тях са завършили със смърт, уточни Димитър Евлогиев, главен секретар на ИАМО. По думите му, всяка година проверките в болниците установяват поне по 5 случая на забравени марли и други консумативи в стомасите на пациентите. Най-често обаче, когато има някакво неблагополучие при лечението, което не е свързано със самото заболяване на пациента, то се дължи не на небрежност или некомпетентност от страна на докторите, а на грешка в системата, организацията на работата или на липсата на комуникация, подчерта Евлогиев.

СПОДЕЛИ