ВМА стопи дълг от 200 млн. лева за две години

Държавните и общински болници със задължения от 502 млн. лева

2831
сепсис

Военномедицинска академия е стопила дълговете си от 230 млн. лв. към 30 юни 2014 г. на 34 млн. лева към момента. Това сочи отчетът за дейността на управленския екип на болницата от 2014 г. досега, който бе представен по време на Общото събрание на личния състав на лечебното заведение.

„Ние се запазихме като най-предпочитаната болница в България. Успяхме да запушим пробойните, без това да се отрази на качеството на лечение и приходите на персонала“, заяви началникът на ВМА ген. Николай Петров.

Подобряването на финансовото състояние на болницата е постигнато чрез предоговаряне с фирмите, които са се отказали от дължимите лихви, които са били почти половината от цялото задължение, чрез оптимизация на разходите и чрез повишаване на приходите. Направена е и цесия за 50 млн. лева, със съдействието лично на премиера Бойко Борисов и фанансовия министър Владислав Горанов.

Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова коментира финансовите резултати на болницата като каза, че когато има воля и характер на управленският мениджмънт, нещата могат да се случват. „Ако нещата продължат да се развиват в тази насока, следващата година ВМА ще докаже, че може да се издържа и сама“, добави тя.

И докато дългът на ВМА се топи, задълженията на държавните и общински болници продължават да нарастват. Към средата на тази година общите дългове на лечебните заведения, без ВМА, са за 502 247 лева, показват данните на здравното министерство. Това е увеличение от близо 34 % спрямо същият период на миналата година.

Близо 200 млн. лева от дълговете са просрочени. Най-сериозни са задълженията на лечебните заведения към доставчици на медикаменти и консумативи като спринцовки, игли, стави, клапи и импланти.

Болниците с най-големи задължения са пловдивската ”Свети Георги”, „Александровска“, варненската ”Света Марина”, ВМА, старозагорската “Проф. д-р Ст. Киркович“ и „Пирогов“.

СПОДЕЛИ