Рак на дебелото черво убива 2400 българи всяка година

Едва 11 % от пациентите се диагностицират в ранен стадиий, болестта все повече се "подмладява"

703
рак на дебелото черво

Над 4200 българи се сблъскват с диагнозата рак на дебелото черво всяка година, като повече от половината от тях или или около 2400 души умират. Заболеваемостта и смъртността у нас са с 10-11% по-високи от средноевропейските, което превръща рака на дебелото черво в третото най-често срещано онкологично заболяване при мъжете и жените в България.

Данните са на Националния раков регистър за 2013 г., а основната причина за тъжната статистика е твърде късната диагностика. Само 11 % от пациентите се диагностицират в начална фаза на заболяването, а 40 % са в трета и четвърта фаза, когато вече са били оперирани и се нуждаят от химио или лъчетерапия.

Ранните симптоми на болестта обикновено са твърде неясни и много хора дори не им обръщат внимание – подуване на корема, проблеми с изхождането, редуване на диария и запек са само част от тях.  „Лекуващите лекари също избягват да назначават високоспециализирани изследвания, в резултат на което години наред пациентите се лекуват от банални инфекции като гастрит или колит. Симптоматиката се изяснява чак, когато се установи анемия, но тогава обикновено вече е късно“, алармира проф. Константа Тимчева, специалист по медицинска онкология в болница „Надежда“. По думите й, освен че зачестяват, тези болести се и подмладяват. „Имаме пациенти на около 30 – 35 години“, отбеляза тя.

Националната пациентска организация, в сътрудничество с болница „Надежда“, започва специална кампания за подобряване на диагностиката на пациентите с рак на дебелото черво. В рамките на инициативата хора с поставена диагноза и установени метастази ще могат да си направят безплатно генетично изследване за назначаване на таргетна терапия. „В момента този вид изследвания се поемат от фармацевтичните компании, които осигуряват лекарствата за персонализираното лечение, което е изключително скъпо. Но това не е много редно, защото фирмите има пряк интерес от медикамента, който ще бъде изписан“, коментира проф. Тимчева.

Цената на изследването е 100 лева, а пациентите в България, които се нуждаят от него, са около 3000 души, добави и медицинският онколог от ИСУЛ д-р Марчела Колева. Според нея най-големият виновник за появата на рака на дебелото черво е генетичната предразположеност. Съветът на д-р Колева е да не пренебрегваме симптомите и задължително да си направим колоноскопия. Изследването е задължително за всички, които имат установени полипи и трябва да се прави всяка година. „Дори и здрав човек с наследствена предразположеност над 40-годишна възраст, е важно да се изследва за рак на дебелото черво през няколко години, а колоноскопията се поема от здравната каса“, добави д-р Колева.

СПОДЕЛИ