Лазер премахва перде за минути

Половината от българите с каратакта не се лекуват, защото нямат пари

перде
Д-р Алек Топов

Половината от българите над 65-годишна възраст страдат от катаракта. Годишно у нас се правят между 25 000 и 30 000 операции за премахване на перде, но нуждаещите се са поне 50 000. Те обаче нямат пари и не се лекуват. А единственият начин за лечение на катаракта е операцията, обяснява д-р Алек Топов, началник на отделение по Офталмология на болница „Токуда“.

Самата хирургична интервенция се поема от здравната каса. Една леща от среден клас обаче струва около 1000 лева и пациентът сам трябва да си я плати. „Всеки ден имам пациенти, които не виждат и с двете очи, но решават да отстранят само едното перде“, разказва д-р Топов. Той е категоричен, че офталмологичните пътеки у нас са крайно недофинансирани, което е и причината все повече българи да имат сериозни проблеми със зрението.

А лекарите у нас разполагат с умения и оборудване да се справят с тях, ако имат възможност да лекуват своите пациенти. „В Токуда, както и в още три клиники у нас, отстраняваме перде с най-съвременните апарати в света. Един от тях е Фемтосекундният лазер, който е нещо като робот, но без ръце“, казва д-р Топов. Предимството на лазера е, че извършва три от петте основни стъпки в операцията на катаракта и така свежда възможността за грешки до нула. Апаратът прави разрез от 2 – 2,5 милиметра (при по-старите методики разрезът може да достигне даже до 10 милиметра), след това се заема с извършването на отвор в капсулата на лещата, за да може тя да бъде отстранена и накрая разчупва ядрото. После се намесва хирургът, който маха лещата и имплантира новата.

Операцията продължава 10 минути и не крие никакви рискове. Възстановяването е мигновено, пациентът проглежда веднага и още на другия ден може да е на работа. Тази интервенция  обаче не се поема от здравната каса и струва около 1000 лева. „Това е причината в България не повече от 2-3 % от пациентите да се подлагат на новия вид хирургия, докато във Франция този процент е 95 %“, обяснява д-р Топов.

СПОДЕЛИ