Безплатни прегледи за хора със световъртеж в Токуда

Страдащи от нарушения на съня, както и пациенти с апнея, също могат да се консултират със специалсти през целия месец октомври

524
Световъртеж

Пациенти със световъртеж или с оплаквания като спиране на дишането по време на сън, хъркане и други проблеми със съня ще могат да се прегледат безплатно при специалистите от Токуда Болница София през целия месец октомври. Записването става на тел. 02/403 4911, като не са необходими направления. При наличие на установени проблеми е желателно пациентите да носят със себе си медицинската документация, с която разполагат, уточняват от лечебното заведение.

Всеки трети българин страда от световъртеж или нарушение на равновесието. В 80 % от случаите това неразположение се дължи на проблем във вестибуларния апарат, но може и да е симптом за множествена склероза или тумор в мозъка. В „Токуда“ разполагат с модерна лаборатория по отоневрология с необходимата апаратура за прецизно изследване на вестибуларните функции и вестибуларна рехабилитация при установяване на проблеми в тази област.

Нарушенията на съня пък са все по-често явление в съвременния свят с напрегнато ежедневие и постоянен стрес. Едно от най-честите страдания е обструктивната сънна апнея. Освен неприятното хъркане, апнеята, която представлява спиране на дишането по време на сън, води до по-сериозни последици за организма като високо кръвно налягане, повишен риск от инсулт, инфаркт, захарен диабет и др. Смята се, че близо 10 % от българите се задушават в съня си, като повечето от тях са мъже. Паузите могат да бъдат от 10 секунди до две минути. При по-леките случаи тези паузи са под 15 на час и са по-краткотрайни. При двеминутно спиране на дишането обаче саторацията, тоест насищането на кръвта с кислород, пада до около 40, което си е равносилно на смърт.

Към нарушенията на съня спадат още много класифицирани от съвременната медицина заболявания, повечето от които могат да бъдат лекувани. Профилактиката и ранната диагностика е желателна за избягване на последствията им и за повишаване на качеството на живот.

СПОДЕЛИ