С уникална операция спасяват жени с рак на яйчниците с метастази

Чрез методът HIPEC хирургично се отстраняват видимите ракови клетки, а след това коремната кухина се изпълва със загрята смес от химиотерапевтици, които унищожават невидимите метастази

5688
БЛС

С уникален нов метод, наречен HIPEC, две жени с рак на яйчниците и метастази бяха спасени в една от водещите вериги болници в България – „Медлайн“ -„Централ Хоспитал“ в Пловдив. Това съобщиха от лечебното заведение.

Хирургичната циторедукция с хипертермична интраоперативна химиотерапия – HIPEC, е известна още като метода на Dr. Paul Sugarbаker, който е негов основоположник. Основната цел на терапията е да спре агресивното разпространение на метастазите в коремната кухина, когато това не може да бъде постигнато посредством други методи. При този нов комбиниран двумоментен метод, след хирургичното отстраняване на перитонеума или на част от него, заедно с видимите метастази и първичният тумоp, коремната кухина се изпълва със загрята смес от химиотерапевтици, които унищожават невидимите с просто око метастатични клетки.

Комбиниран екип, включващ висококвалифицирани специалисти – гинеколози, хирурзи, уролози, реаниматори, онколози и психотерапевти извърши успешно двете операции, обяснява гинекологът д-р Борислав Иванов. Първата интервенцията продължава 11 часа, в хода на работата медиците откриват разсейки в дебелото черво и в пикочния мехур на 58 –годишната Сафие от Рудозем. Дни след това е направена операция на друга пациентка на 67 години. „При добри лабораторни изследвания се оказа, че перитонеумът беше обсипан с микрометастази, обясни началникът на АГ отделението д-р Георги Крумов. По думите му без тази терапия почистването им на практика е невъзможно.

Досега у нас при диагностициране на карцином на яйчниците в трети и четвърти стадий не се предприема оперативно отстраняване на метастази в коремната кухина, тъй като възможностите за цялостното им отстраняване са минимални. По този начин не се дават никакви шансове за лечение на заболелите в този напреднал стадий. С прилагането на новия оперативен метод, има много по-голям шанс да се продължи животът на тези болни. Отстраняват се не само засегнатите органи или тъкани от тях, а при нужда се изчиства и цялата коремна кухина – стените й, както и тъканите които обвиват органите, като по този начин се премахват всички видими ракови клетки. Това е първият етап на лечението – хирургична циторедукция, с което се осигурява по-отчетливо действие на химиотерапевтика. След това се преминава към втория етап от оперативното лечение – хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC). При него с помощта на дренове се влива течност, загрята до 42-43 ̊С, благодарение на която раковите клетки стават уязвими. В така подготвената среда се влива химиотерапевтик, който унищожава всички невидими ракови клетки. Химиотерапията продължава 90 минути.

За сравнение, при извършване на стандартни операции и последваща химиотерапия – преживяемостта на пациентите през следващите 5 години е 32%, докато с прилагане на новия метод този процент е двойно по-голям – до 65%.

Ръководството на верига болници „Медлайн -„Централ Хоспитал“ е в преговори със здравната каса новият метод да бъде покрит поне частично. В момента цената му е 10 000 лева, в частни клиники в чужбина стига и до 100 000 евро. В цената влизат скъпоструващите консумативи, които са за  еднократна употреба и разходите за химиотерапевтика.

 

СПОДЕЛИ