Роботи помагат на деца с церебрална парализа

Апаратът стимулира моториката на ръцете, друг робот учи хлапетата да ходят

855
детска церебрална парализа

Първият в страната високотехнологичен робот за рехабилитация на горен крайник при децата с церебрална парализа вече работи в Специализираната болница „Св. София“ в столицата, съобщиха от лечебното заведение. Под формата на игра апаратът стимулира цялата груба и фина моторика на ръката и позволява на малчуганите да усвоят специфични движения, дори да пишат и рисуват.

„Чрез този проект спестяваме на държавата пари, специално на Фонда за лечение на деца, защото вместо да ги изпращаме в чужбина за лечение, вече имаме възможността да им помагаме тук“, заяви директорът на болницата доц. Иван Чавдаров. По думите му подобно лечение зад граница струва около 10 000 долара, защото рехабилитацията обикновено продължава 45 дни. Всяка една от процедурите в чужбина струва между 150 и 200 долара. Клиничната пътека у нас струва 60 лева за една процедура.

Освен с високотехнологичния робот, болница „Св. София“ се е сдобила и с допълнение към съществуващите роботи за рехабилитация на долни крайници и ходене. Тъй като технологията е нова за България, допълнително са обучени да работят с нея лекари и терапевти. През специални курсове са преминали и семействата на деца с церебрална парализа, за да могат да прилагат рехабилитация в домашни условия и така да поддържат ефекта от роботизираната рехабилитация до следващата процедура.

„Дневно роботът може да си „играе“ с 6 до 8 деца, а поне един час отнема подготовката, тъй като пациентите се тестват какво могат да правят, за да им се зададе програма под формата на игра и да се достигне до по-широки параметри на дейността на горен крайник или на ходенето“, обясни доц. Чавдаров. По думите му хлапетата, които могат да се подлагат на тези процедури трябва да са над 4-годишна възраст, за да могат да изпълняват задачите, които им поставя роботът.

Цялата техника е разположена в новия Център за робот-асистирана рехабилитация в болницата, обособен в три от помещенията на лечебното заведение. Центърът е изграден с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г. Общата стойност на проекта е 308 хил. евро, но уникалният за страната ни робот е бил закупен със средства на Столичната община.

 

СПОДЕЛИ