Диетите водят до нередовен цикъл

Противозачатъчните и хормоналните инжекции не са отговор на проблема, те само замаскират симптомите

1576
месечен цикъл

В живота на една жена има средно 500 менструални цикъла, но почти няма дама, която поне веднъж да не се е оплаквала от нередовен цикъл.

Все по-често момичета и млади жени се оплакват от спиране или прекъсване на цикъла без да са бременни. Друг често срещан проблем е нередовният цикъл, който се появява веднъж на няколко месеца. Двете състояния, известни със сложните имена аменорея (отсъствие на цикъл за повече от 3 месеца) и олигоменорея (нередовен, спорадичен цикъл), са основателна причина за безпокойство. Освен, че са причина за трудно зачеване и проблемна бременност, те могат да доведат до загуба на костна тъкан и остеопороза, както и до дълготрайни нарушения на хормоналния баланс.

Много са причините за нередовен цикъл, но сред най-честите обикновено са: спиране на прием на противозачатъчни, много нисък процент мастна тъкан (под 15%) и/или много ниско тегло, рязко отслабване, стриктно ограничаване на калориите под 1300 на ден или хранително разстройство, чести и изтощителни тренировки, стрес, хипофункция на щитовидната жлеза, поликистозни яйчници.

Много често жените, пък и гинеколозите, неглижират състояния като олигоменореята, а аменореята третират с противозачатъчни таблетки или инжекция прогестерон. Но според съвременните схващания противозачатъчните и хормоналните инжекции не са отговор на проблема. Те не го премахват, а само замаскират симптомите на сериозен вътрешен дисбаланс и по този начин причиняват повече вреди.

Независимо дали планирате да имате бебе или не, е важно да разберете, че хормоналното ви здраве е отражение на общото ви здраве. Ако цикълът ви спира или е нередовен, това е сигнал за здравословни проблеми, които не бива да пренебрегвате с лека ръка и да „лекувате“ с противозачатъчни, съветват медиците.

Добрата новина е, че можете да направите много неща, за да върнете отново и да регулирате месечния си цикъл. На първо място е важно да се разбере точната причина, а след това идва ред на правилното хранене.

Нормалното функциониране на хормоните изисква изобилие от ценни хранителни вещества. Едни от тях са протеините, като са необходими поне по 40 грама наден. Те помагат за синтеза на хормоните и за баланса на кръвната захар. Добри източници на протеини са яйцата, рибата, месо от пасищни животни и някои бобови храни. В дневното меню трябва да присъстват и минимум 20% мазнини. Хормоните се нуждаят от тях, като може да си ги осигурим от авокадо, орехи, риба, кокосово масло, сусам, чия семена, зехтин. Около 60 % от дневното меню трябва да съдържа сложни въглехидрати и фибри, които подпомагат редовната елиминация и естествен детокс на тялото. Тях можем да си набавим от зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите култури.

Функционалният месечен цикъл се нуждае от витамин В и Д, и точно те са сред най-честите хранителни дефицити при жените. Добър източник на витамин В са бобовите храни, а на витамин Д качественото рибено масло. Задължително е и присъствието на масата на кисело мляко, кисело зеле и сурови туршии, които са източник на пробиотици.

СПОДЕЛИ