Лекари ще готвят здравословно за своите пациенти

Инициативата ще се проведе в събота в столичния МОЛ „Сердика център“ и e по повод Световния ден на хората с фамилна хиперхолестеролемия

502
здравословно готвене

Лекари и пациенти ще готвят тази събота в МОЛ „Сердика Център“, съобщиха организаторите от Федерация „Български пациентски форум“. Инициативата e по повод Световния ден на хората с Фамилна Хиперхолестеролемия.

В „Голямото готвене“ ще се включат двама видни лекари – кардиолог и ендокринолог. Националният консултант по кардиология и медицински директор на „Сити клиник“ доц. Иво Петров  и доц. Пламен Попиванов, началник на Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ „Александровска“ ще приготвят вкусни, но здравословни ястия за своите пациенти.

Наред с тях в приготвянето на различни специалитети сили ще премерят и д-р Борислав Борисов – експерт по лекарствена политика и фармакоикономика, Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“ и Георги Стефанов – пациент с Фамилна хиперхолестеролемия.

Фамилната хиперхолестеролемия е заболяване, което се характеризира с високи нива на лош холестерол. Един на всеки 500 българи страда от това заболяване, което оказва се, е 20 пъти по-опасно от диабета и причинява 12 % от инфарктите у нас. Много голям процент от болните умират на възраст между 35 и 45 години, но въпреки това все още у нас не се обръща достатъчно внимание на тази диагноза.

Готварската надпревара ще започне в 12.00 часа в МОЛ „Сердика Център“ на ниво -1, а участниците ще бъдат оценявани от известния шеф-готвач Златина Михайлова, съобщават още организаторите.

СПОДЕЛИ