Клоуни откриха учебната година в Националната кардиологична болница

Наред с тежките процедури и неособено забавните визитации, малките пациенти се радват на смехотерапия два пъти седмично

559
клоуни

Малките пациенти на Клиниката по педиатрия и детска кардиология в Националната кардиологична болница не пропуснаха откриването на учебната година. Специално за тях ръководството на лечебното заведение организира празник, на който присъстваха изпълнителният директор проф. д-р Марио Станкев, началникът на Клиника по педиатрия и детска кардиология  доцент д-р Анна Кънева, лекари и родители.

В нестандартното събитие  се включиха и медицинските клоуни, които работят в клиниката целогодишно. Те направиха открит урок по здраве, използвайки средствата на театъра, клоунадата и смехотерапията. Клоуните посещават децата два пъти седмично в отделенията и създават по-благоприятна среда, която подпомага престоя  на хоспитализираните хлапета.

В България първите медицински клоуни започват работа преди 7 години в „Пирогов” чрез  „Клиника по психо и смехотерапия“. Медицинската клоунада възниква през 80-те години на 20 век в САЩ, когато доктор Хънтър Кампбъл  слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни деца, така и на сирачета. В Израел  актьорът Давид Бараши създава цяла система за обучение на медицински клоуни, които са част от екипа на педиатричните болници.

Клиниката по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница , както  и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално  лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания.

В отделението по детски болести се лекуват малчугани с тежки заболявания на дихателната система, включително новородени и недоносени деца. Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.

СПОДЕЛИ