Кога да влезем в барокамера?

Лечението с хипербарна оксигенация затваря рани, вдига хора след инсулт, помага при инфаркт, аутизъм, цироза, диабет, тромбоемболизъм, язва, мигрена и дори при парадонтоза

8512
барокамера

Лечението в барокамера или т.н. хипербарна оксигенация набира все по-голяма популярност у нас, а болниците и медицинските центрове в страната, които го предлагат, са десетки.

Приложението на барокамерата е доста широко, тъй като голям диапазон от заболявания могат да бъдат лекувани. Важно е обаче да се знае, че това не е основен метод на терапия, а част от лечебния комплекс.

С подаването на O2 , минаващ през специални антибактериални филтри и овлажнители и под налягане между 1 и 3 степени, се постига многократно по-бързо свързване на кислорода с хемоглобина и разтваряне в плазмата, като по този начин се осъществява неимоверно бързи му транспорт до всички тъкани и органи в тялото. Навсякъде в организма, където има кислороден глад на базата, на който се стига до възпалителни, метаболитни, съдови и деструктивни процеси, се достига до изключително добри възстановителни процеси.

В по-новите модели барокамери, пациентът е сам, вдишва O2 през дихателната система (без маска или шлем) и чрез кожата и лигавиците. Според заболяването, една процедура трае от 40 до 90 минути, като цената на сеанса е между 40 и 60 лева, в зависимост от ценоразписа на различните болници. Необходимият брой посещения в барокамерата също зависи от диагнозата, като минимумът е 7 сеанса, могат да стигнат и до 50.

Наистина стотиците са състоянията, при които хипербарната оксигенация може да помогне, категорични са специалистите. Изключителен ефект барокамерата е показала при лечението на труднозарастващи рани, отравяния, черепно-мозъчни и гръбначно-мозъчни травми, фрактури, съдова патология, диабетни язви и невропатия, остеомиелит. Все по-често се използва и при рехабилитация след исхемичен инсулт и инфаркт, както и при стенокардия, брадикардия, екстрасистоли, сърдечна недостатъчност, белодробно-сърдечна недостатъчност, анемични състояния. Лечението в барокамера дава надежда и на пациентите с проблеми със слуха, цироза, аутизъм, множествена склероза, перитонит, некървящи в момента язви на стомаха и дванадесетопръстника, хепатит. Облекчава още симптомите на мигрена, бори се с усложненията на диабета, прилага се дори при парадонтоза и некротичен гингивит. Няколко сеанса в барокамера могат да помогнат и при безплодие, подготовка за ин витро процедури, препоръчват се и при хронични възпалителни процеси на органите в малкия таз при жени и нарушение в половите функции при мъжете.

Разбира се, като всяко лечение и хипербарната оксигенация има противопоказания. В барокамера не бива да влизат онкоболни, както и пациенти с пневмоторакс, грип, туберкулоза, пневмония. С повишено внимание трябва да се подхожда към процедурите, когато става дума за хора с тежка нелекувана хипертония, сърдечен ритъм под 50 удара в минута, кухини и каверни в белия дроб, епилепсия или друг вид гърчове, шизофрения и склонност към кръвотечение от носа, ушите, белите дробове.

СПОДЕЛИ