Преглеждат безплатно бременни в Пловдив

До края на годината в АГ клиниката на „Свети Георги“ ще извършват ултразвуков и биохимичен скрининг за ранно откриване на синдром на Даун и други геномни мутации

986
бременни

Безплатен комбиниран ултразвуков и биохимичен скрининг в първи триместър на бременността предлага до края на тази година Клиниката по акушерство и гинекология на най-голямата болница у нас „Свети Георги“-Пловдив. Това съобщиха от лечебното заведение. От 1 януари 2017 г., подобно на всички останали лечебни заведения, процедурата ще се таксува по ценоразписа на болницата и ще бъде 100 лв.

В периода между 11-а и 14-а гестационна седмица бъдещите майки ще могат да се изследват чрез съврeменния метод, благодарение на инициатива на началника на АГ клиниката доц. д-р Екатерина Учикова. За осъществяването на този проект безрезервно съдействие оказва началникът на Клиниката по медицинска генетика към УМБАЛ „Св. Георги“ доц. д-р Вили Стоянова.

Ехографският преглед ще се извършва в Клиниката по акушерство и гинекология на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, в Пловдив. Скринингът е високоспециализирано изследване, което ще се извършва от д-р Борис Стоилов, акушер-гинеколог, сертифициран тесен специалист по фетална медицина. При този метод на изследване се използва съвременна, високотехнологична апаратура и софтуер за изчисляване на риска. Ехографията е задълбочена с насоченост за ранно откриване на аномалии на плода. Както и за Синдром на Даун и други геномни мутации. Продължителността на прегледа е около 30 минути и той включва детайлен оглед и ранна фетална морфология.

Записването за скрининга става на тел. 032 60 28 26 всеки делничен ден до 14:00 часа, уточниха от болницата.

СПОДЕЛИ