Лекари извадиха рядък вид тумор от таза на 37–годишен мъж

Екип от ортопеди, съдови хирурзи и уролози от болница „Софиямед“ даде шанс за живот на пациент със сарком на Юинг

681
операция

Сложна операция по отстраняването на рядък вид тумор извърши екип от ортопеди, съдови хирурзи и уролози  от  университетска болница „Софиямед“ и така даде шанс за живот на 37-годишен пловдивчанин. Това съобщиха от лечебното заведение.

„Пациентът постъпи при нас след множество консултации с различни специалисти в продължение на година. След направен ядрено-магнитен резонанс и редица други изследвания, той бе диагностициран със сарком на Юинг – мекотъканен тумор, влияещ се от химиотерапия. За съжаление разположението на тумора беше това, което ни притесни – той беше в дясната половина на малкия таз и беше прирастнал към червата и пикочния мехур, което беше огромно предизвикателство“, обясни лекуващият ортопед  проф. д-р Любен Стоков.

След свикването на интердисциплинарна комисия специалистите взимат решение да оперират туморната формация. Преди това медиците правят биопсия, която определя естеството на тумора. В сложната оперативна интервенция участват ортопед-травматолози, съдови хирурзи и уролози, които успяват да премахнат формацията за 5 часа. Няколко дни след операцията мъжът претърпява и малка интервенция за ревизиране и освобождаване функцията на червата от коремен хирург.

Лекарите се надяват, че след провеждане на химиотерапевтичното лечение туморният процес ще бъде стациониран и пациентът ще може да води нормален начин на живот.

 

 

СПОДЕЛИ