Грипът идва през декември, ваксините вече са в аптеките

Тази година ще ни разболява новият опасен щам „Хонконг“, който за две години е убил десетки хиляди хора

417

Новият грипен щам „Хонконг“, който ще ни разболява тази зима, се очаква да дойде у нас през декември. A (H3N2) е открит през 2014 г., но досега не е засичан на територията на България. Според информацията в световните здравни сайтове „Хонконг“ е убил няколко десетки хиляди души през последните 2 години.

Освен него през зимата ще ни поваля и добре познатият свински грип. Вече седма година той върлува в страната и заразява най-много хора. Щамът е по-опасен за младите хора, бременните и тези, които имат проблеми с килограмите. Въпреки че вече би трябвало да има изграден колективен имунитет срещу него, A(H1N1) продължава да е най-опасният щам за България. Десетки са жертвите, които взима всяка година, като най-честите усложнения са пневмонии и респираторен арест. Още един вид зараза ще ни мъчи след ноември месец. Това е грипът от тип В – „Бризбейн“, който също е познат и е малко по-безобиден.

Ваксините, които трябва да ни осигурят защита от трите щама, вече се намират в аптеките. Тази година те навлязоха в мрежата дори по-рано от очакваното, макар че все още не може да се намерят в цялата страна. Двата серума „Инфлувак“ и „Ваксигрип“ са на цена между 8 -10 лева. До края на седмицата ваксините трябва да бъдат разпространени навсякъде, като повечето фармацевти вече приемат и заявки.

След имунизацията, са необходими 3 седмици, през които организмът да отговори пълноценно и да изгради защитни антитела. Обикновено епидемията започва да нараства през декември и достига пикът си през януари. Въпреки това обаче отделни изолации на грип се срещат и по-рано. Ето защо най-късният момент за имунизация е краят на ноември. Според епидемиолозите обаче у нас едва 3 % от хората се ваксинират срещу грип, като дори и лекарите пропускат да си сложат от серума.

СПОДЕЛИ